"Svako čiji je član obitelji spomenut u presudi mora dobiti odštetu od RS"

Vijesti 20. mar 201921:14 > 21:16
N1

Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra, Anto Nobilo, advokat i Janja Beč Neumann, sociologinja i istraživačica genocida u Pressingu na N1 odgovorili su na pitanje da li žrtve mogu tražiti obeštećenje od Republike Srpske nakon pravosnažne presude Radovanu Karadžiću.

Svaki onaj čiji je član obitelji spomenut u presudama Karadžiću imenom i prezimenom mora dobiti odštetu od RS kao entiteta. Na taj način bi se najbolje distancirala. Crna Gora je za logor Morinje Hrvatima počela isplaćivati i isplatila većini bez suda“, kazao je Nobilo.

Beč Neumann je kazala da se to mora tražiti.

“Mora se tražiti. Time će se dati signal – ‘ako ćete da rušite, palite, silujete u ime ne znam čega’ to mora da se plati”, izjavila je.

“U BiH, žene koje su silovane imaju pravo kao civilne žrtve rata na mjesečnu nadoknadu. Tim putem treba ići. Izuzetno je bitno da se otvori prostor brige o žrtvama. Bitna je formalna pravda, ali i socijalna”, kazala je rekavši da niko ne vodi računa da li žrtve danas imaju od čega da žive ili školuju djecu.

Istaknula je kako podržava pitanje socijalne pravde.

“Pokrenuti pitanje obeštećenja. Oni se bave pitanjem imena entiteta, procese moramo otvoriti. Doprinijet će priznanju zločina i koliko je moguće rehabilitaciji žrtava. To su nužni procesi”, poručio je Mirsad Tokača.

Tokača je kazao da su ideje koje su presuđene u Hagu – i dalje ukorijenjene u političkim, policijskim i vojnim strukturama u Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je kako je i u političkom Beogradu na sceni logika “neka visi Pedro”, odnosno: “Prebacimo odgovornost na bosanske Srbe, a sebe ekskulpirajmo od onoga što smo pripremali i proveli”.

Podsjećamo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) danas je izrekao pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Sudija je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad