Analize svjetskih medija: Karadžić kriv, mišljenja u Bosni opet podijeljena

Vijesti 21. mar 201912:50 > 13:09
N1

Sudije iz Ujedinjenih nacija povećale su kaznu Radovanu Karadžiću sa 40 godina na kaznu doživotnog zatvora zbog ratnih zločina tokom rata u BiH devedesetih godina prošlog vijeka. To je vijest koja se našla na naslovnicama svjetskih, uglednih medija.

U analizi Mikea Cordera iz Associated Pressa, Karadžić je imenovan i kao “jedan od arhitekata ubistava i razaranja Bosne i Hercegovine tokomm rata”.

On navodi da bivši predsjednik Republike Srpske nije pokazivao nikakve reakcije tokom izricanja presude u kojoj je osuđen na doživotni zatvor, ali i to da su preživjele žrtve, koje su od Karadžića u sudnici bile odvojene samo staklenim zidom, aplauzom ispratile izricanje presude.

Novinar AP-a navodi i izjavu Sergea Brammertza, bivšeg tužitelja Tribunala da će “Karadžić ostati upamćen kao ratni zločinac koji je odgovoran za užasne ljudske patnje”.

Corder navodi da je Radovan Karadžić jedan od najistaknutijih ratnih figura koja je osuđena za ratne zločine u Hagu. U analizi navodi da je njegov slučaj ključan za pravdu prema žrtvama.

“Sada će provesti život u zatvoru”, navodi na koncu analize.

Za Juliana Borgera iz The Guardiana ovo je važna poruka da pravda će uvijek pobijediti zlo. On je istakao da su sudije ostale pri odluci i optućnici da je Karadžić bio svjestan stradanja u Srebrenici 1995. godine. Borger je naveo da je Karadžić četiri mjeseca prije potpisao zapovjed u kojoj stoji da se uslovi za narod u tom dijelu “postanu nepodnošljivi bez nade u dalje preživljavanje”.

Borger je podsjetio da se on u Hagu nalazi od 2008. godine i da je njegov žalbeni proces jedan od posljednjih za ratne zločine pred Haškim tribunalom. Borger je u tekstu prenio i poruku Radovana Karadžića nakon izricanja presude, koju je uputio preko advokata Robinsona, u kojoj stoji da će se “nastaviti boriti za pravdu” i da “poziva svoje simpatizere da se suzdrže od nasilja”.

Borger je podsjetio da je više od 100.000 ljudi stradalo, a 2.2 miliona iseljeno ili prognano, te da su masovna ubistva i krvavi pohodi kuliminirali u Srebrenici u julu 1995. godine.

Borger je podsjetio i na privatnu i političku pozadinu, navodeći da je bivši pjesnik i psihijatar – te da je optužio tribunal da se protiv njega vodi “politički proces”.

Washington Post se u jednom tekstu fokusirao na reakcije nakon presude. U tekstu pod naslovom “Bosna podijeljena zbog presude ratnom lideru Karadžiću” navode da su se u sarajevskoj Vijećnici čuli aplauzi, u nekim drugim dijelovima se čulo da je “presuda nepravedna”.

N1

Tekst koji potpisuju Marko Drobnjaković i Sabina Nikšić navodi da su podjele u Bosni i Hercegovini prisutne dugo nakon završetka rata.

WP navodi da se rat u Bosni i Hercegovini završio mirovnim sporazumom u SAD-u, u kojem su uspostavljena dva entiteta.

“Međunarodni dužnosnici u Bosni pozvali su bivše neprijatelje da poštuju presudu u Haagu i krenu putem pomirenja”, navodi se u tekstu Washington Posta.

Iz Londona stiže naslov: “Presuda Karadžiću je važna za globalnu pravdu”, kojeg prenosi angencija Anadolija. To je izjava britanskog ministra vanjskih poslova Jeremyja Hunta.

“Ovo je važna presuda za međunarodnu pravdu jer potvrđuje Karadžićevu presudu za genocid u Srebrenici i zbog toga mu je povećana zatvorska kazna na doživotnu”.

Huntova je poruka i to da ova presuda šalje važnu poruku da će svi odgovorni za zločine biti osuđeni. Obećao je da će Velika Britanija i dalje podržavati rad tribunala.

Dalje, Euronews je citirao Ivora Robertsa, bivšeg ambasadora Velike Britanije u bivšoj Jugoslaviji, koji je kazao kako se ovakva presuda dugo očekivala, a zatim je objavila kratak profil bivšeg lidera bosanskih Srba, uključujući tačke optužnice po kojima je proglašen krivim u haškom sudu.

Deutche Welle prenosi vijest uz naslov “Bosanski Srbin, Radovan Karadžić izgubio žalbu u suđenju za genocid”. Njemački mediji osim osnovne informacije povezuje Karadžićev slučaj sa onim čije se okončanje i dalje očekuje, a to je ono Ratka Mladića, bliskog saradnika Radovana Karadžića u toku rata u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad