Zeničani "Čimburijadom" dočekali proljeće (FOTO)

Vijesti 21. mar 201917:01 > 17:04
Anadolija (AA)

Desetine Zeničana na obalama rijeke Bosne "Čimburijadom" je obilježilo dolazak kalendarskog proljeća.

“Čimburijada”, manifestacija koja se tradicionalno održava na Kamberovića polju u Zenici, za cilj ima obilježiti dolazak proljeća, a veliki broj Zeničana ovaj dan obilježava pripremajući čimbur, jelo od jajeta, kao simbol rađanja novog života.

Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice i organizatora “Čimburijade”, rekao je kako tradicija “Čimburijade” traje čitavo stoljeće, a prva fotografija “Čimburijade” datira iz 1936. godine.

“Ovo je tradicija koju smo naslijedili od naših prethodnika, a bilježimo da ta tradicija traje gotovo jedno stoljeće. U znak zahvalnosti svim tim ljudima izražavam njima posebnu zahvalnost što su nam dali jednu ovakvu manifestaciju da je mi baštinimo. Presretni smo što je jučer u zeničkim obdaništima prvi dan proljeća obilježen među našim najmlađim sugrađanima, bilo je veselo razdragano i naš cilj jeste da ovu tradiciju prenesmo na mlađe, one koji dolaze poslije nas”, rekao je Kadrić.

Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)

Kadrić je dodao kako se radi na sakupljanju materijala za uvrštavanje “Čimburijade” na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine, a tim povodom organizovana je i izložba prikupljenih fotografija “Čimburijade”, za šta su pobjednicima dodijeljene i nagrade.

Osim izložbe fotografija, na “Čimburijadi” je tradicionalno pripremljen i najveći čimbur od 1.500 jaja, koji je pripremio zenički restoran “Salčinović”.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, čestitao je organizatorima na održavanju ove tradicionalne manifestacije.

“Čestitam Forumu građana Zenice koji ovo organizuje uz podršku gradske uprave, jer niti jedan narod, niti gradovi, niti države bez svoje tradicije ne mogu opstati niti biti. Ja im od srca čestitam što ovu prelijepu manifestaciju dovode i dižu na viši nivo. Gradska uprava stoji iza njih i radimo na tome da ovo brendiramo, da postane brend ova zenička ‘Čimburijada’. I Bog nas je obradovao, bit će i sunca, uživajte”, rekao je Kasumović koji je nakon toga učestovao u podjeli najvećeg pripremljenog čimbura od 1.500 jaja okupljenim građanima.

Obilježavanje “Čimburijade” proteklo je uz učešće KUD “Željezara”, eko-regatu u organizaciji SRK “Bosna” te tradicionalno proljetno kupanje u rijeci Bosni te takmičenje u pravljenju čimbura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad