U akciji "Kasa" uhapšeno 12 osoba zbog poreske utaje i računarskog krivotvorenja

Vijesti 21. mar 201918:40 > 20:04
PIXSELL / Ilustracija

U akciji kodnog naziva "Kasa" vršeni su pretresi na 30 lokacija u Sarajevu. Među 12 uhapšenih su vlasnici sarajevskih ugostiteljskih objekata, ali i osobe koje su servisirale kase tim objektima. Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrdili su da je riječ o ugositeljskim objektima Metropolis, Vatra, Montana, Una, Luka, Kibe, Portofino, te firmi Inspirit koja se bavi servisiranjem fiskalnih kasa.

“Oni se terete za neprikazivanje stvarnog prometa kroz fisklane kase. Tačnije umanjivali su promet tako što su na osnovu lažnih poreskih prijava plaćali manji porez nego što je trebalo. Osumničeni će nakon kirminalističke obrade u SIPA-i biće predati u nadležnost Tužilaštva KS na dalje postupanje” rekla je portparol Tužilaštva KS, Azra Bavčić.

U saopštenju SIPA-e navodi se da postoje osnove sumnje da su uhapšene osobe počinile nekoliko krivičnih djela. Među kojima su poreska utaja i računarsko krivotvorenje.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, novac veće vrijednosti, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Ovo je najopsežnija akcija vezana za utaju poreza nakon predmeta “Mrkva” za koji postoji sumnja da je budžet Federacije kroz poresku utaju oštećen za više od 3,3 miliona maraka. Prema infromacijama iz Tužilaštva KS postoji osnovana sumnja da su identične metode kao u predmetu “Mrkva” koji još uvijek nije dobio svoj sudski epilog, koristili i pomenuti ugostiteljski objekti u kojima je vršen pretres.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad