Piramida zločina: "Sudilo se pojedincima, a ne RS-u"

Vijesti 21. mar 201918:48 > 19:12
N1

Moguće posljedice presude Radovanu Karadžiću u Bosni i Hercegovini različito se procjenjuju. Ima i poziva na ukidanje entiteta Republika Srpska, ali i poruka da za to nema nikakvih pravnih osnova. Malo je onih koji u svemu vide priliku za katarzu. Pravni stručnjaci poručuju, pravosnažna presuda kojom je prvi predsjednik Republike Srpske i zvanično označen kao ratni zločinac, snažna je poruka svima da se ratni zločin ne isplati. Ipak, pojedini kritičari u dijelovima presude uočavaju i značajne nedostatke.

Presudom Radovanu Karadžiću potvrđen je genocid u Srebrenici i dokazana odgovornost vojno-političkog vrha RS. S presudom Mladiću, koja bi mogla biti na tragu jučerašnje, odgovornost će biti zaokružena.

Od Radovana Karadžića, bivšeg predsjednik RS-a, potredsjednika Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić, Nikole Koljevića – koji nije dočekao početak suđenja, Ratka Mladića zapovjednik Glavnog štaba VRS, do Ljubiša Beare, Zdravka Tolimira, Miće Stanišića, Stojan Župljanina, Radislav Krstića, Vujadina Popovića, Drage Nikolića. A to je tek vrh piramide koja uključe i pojedince presuđene pred sudom Bosne i Hercegovine, ali i sudovima izvan BiH.

Zanimljivo je kako se u presudi Kradžiću navodi kako je dio Udruženog zločinačkog poduhvata bio i Momčilo Mandić – ratni ministar pravde RS, koji podsjetimo nikada nije optužen u Haagu. Pred Sudom BiH je oslobođen i danas sjedi u Skupštini Srbije zajedno sa svojim partijskim šefom Vojislavom Šešeljom, koji se takođe spominje u Udruženom zločinačkom poduhvatu, ali mu se za njega nikada nije sudilo. No, jeste za zločine u Hrvatskoj gdje je oslobođen.

Pravni stručnjaci, analitičari i političari podjeljeni su u mišljenju da li činjenice iz presude mogu da imaju pravno-političke posljedice u Bosni i Hercegovini, prije svega za RS.

Američki profesor, bivši pravni zastupnik i agent za Republiku BiH pred Međunarodnim sudom pravde Francis Boyle tako kaže kako je pravda da se RS ukine jer je prekrivena uloga Srbije, ali i zbog činjenice da genocid nije presuđen u drugim opštinama.

S ovim se slaže i Mirsad Tokača, koji dodaje i ovo je dovoljno.

Presuda Karadžiću imaće političke implikacije po RS, mišljenja je i ugledna sarajevska odvjetnica sa haškim iskustvom Vasvija Vidović, no ne u kontekstu ukidanja ovog entiteta.

Banjalučki advokat Krstan Simić, s druge starne, podvlači kako presuda pojedincu ne može da predstavlja nikakav osnov za preispitivanje postojanja RS koja je zagarantovana i Ustavom BiH.

Koliko su se bh. vlasti, posebno one u RS spremne suočiti sa zločinima koji su sistematski činjeni na području RS najbolje pokazuje nekoliko neuspješniih pokušaja da se u državnom Parlamentu osudi negiranje genocida koje je u javnom govoru sveprisutno, posebno od političara iz ovog entiteta.

U svemu navedenom zanimljiva je pozicija Srbije iz koje gotovo pa nema komentara. Ili kako je to kazao Anto Nobilo, presudu Radovanu Karadžiću Srbija treba slaviti jer je sva krivica za stradanja devedesetih svaljena na leđa bosanskih Srba, a tako će vjerovatno biti i sa presudom Mladiću.

Generalna ocjena i pozicije i opozicije u RS da je presuda Karadžiću potvrda pristrasnosti Haškog tribunala, ali i da se sudilo pojedincu, a ne Republici Srpskoj.

Više detalja ima Tina Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad