Mostarci obilježavaju Svjetski dan osoba s Down sindromom

Vijesti 20. mar 201510:26 > 10:30
N1

I ove godine Udruženje „Down Sindrom Mostar“ na prigodan način obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Ovogodišnji moto je „Moje mogućnosti moj izbor - želimo ostvariti potpuna i jednaka prava".

U Novi dan se iz Mostara javljala reporterka N1 Đenana Kaminić koja je razgovarala sa Igorom Ledićem iz ovoga Udruženja.

On je kazao kako su studenti medicine pokrenuli ovaj projekt i da se već treću godinu održava obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom. Obilježavanje je ove godine produženo na tri dana. “Mi tradiconalno u Mepas Mallu obilježavamo Svjetski dan osoba s Down sindromom. Dijelićemo letke o edukaciji i ove godine ćemo imati pult promocija Down sindroma i imaćemo i prijedlog zakona koji će posjetioci imati u uvid. To smo radili sa koalicijom ‘Zajedno smo jači’ čiji smo i mi član. Imaćemo štand naših rukotvorina koje su radili članovi, bit će prodajnog karaktera, a sva sredstva će ići za potrebe Udruženja. Imaćemo i zabavni program“.

N1

“Udruženje ima 22 porodice, 81 član i 22 člana osobe s Down sindromom. O tome koliko ima osoba s Down sindromom vam ne mogu odgovoriti, jer nemamo tu statistiku. Udruženje još uvijek nema svoje prostorije, to je najveći nedostatak jer ne možemo organizovati druženja, niti radionice s osobama s Down sindromom. Nadamo se da će vlast to prepoznati i dodijeliti nam neke prostorije“.

Ledić je dodao da žele ostvariti jednaka prava.

N1

Izjavu za N1 je dala i 18-godišnja članica Udruženja Daria te je kazala kako voli da crta, piše i da se druži kao i da želi da pleše i da pjeva, a željela bi postati kuharica.