Cenić: Politički mudra rečenica SDA nakon presude Karadžiću

Vijesti 22. mar 201917:48 > 17:58
N1

Ekonomista Svetlana Cenić, gostujući u Danu uživo na N1, između ostalog, komentarisala je presudu Radovanu Karadžiću kojeg je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove osudio na doživotnu kaznu zatvora imajuću u vidu težinu zločina koje je počinio.

Cenić kaže da je presuda Karadžiću očekivana.

“Ne znam koga je mogla da iznenadi. Ono što je za mene strašno je ona retorika koja se automatski pojavila ‘nastavićemo posao predsjedniče’, što je užasno, strašno i poražavajuće, do potpunog negiranja da se ikad išta desilo. Kao da se otprilike Srbi i ne žele da sjete, ne svi na svu sreću, da je Biljana Plavšić priznala krivicu i da je Biljana Plavšić tad jednostvano priznavajući krivicu kao član vrhovne komande, a gdje je na čelu bio Radovan Karadžić, sve poslije toga očekivati neka oslobađaja i nečega je van pameti. Žrtva govori sama po sebi. Mi od toga, iko od nas, ne može pobjeći, ni od svog dijela krivice. Papiri, dokumenti, materijalni dokazi, žrtve. U ovom strašnom prepucavanju, dovodi se u vezu, pa zašto nije Naser Orić nego Radovan Karadžić. Naseru Oriću u korist su svjedočili Srbi. Molim da to imaju u vidu svi oni koji govore da je sud ovakav, da je sve protiv Srba usmjereno i tako. Jesu li to Srbi protiv Srba usmjereni?”, kaže Cenić.

“S druge strane neću da shvatim sve one koji nazivaju čitav narod genocidnim. Ja ne mogu da nazovem čitav narod genocidnim niti ću bilo kada ijedan narod nazvati genocidnim. Ako smo svi genocidni, zašto je postojalo ljudi, a tu uključujem i sebe sa živim svjedocima, zašto su neki otjerani bukvalno na front. Mislim da te takve kvalifikacije ne doprinose ničemu”.

O tome da li će presuda Karadžiću eventualno utjecati na formiranje vlasti na nivou države, Cenić kaže:

“Sigurno da će bošnjačko glasačko tijelo postaviti pitanje kako možete sa onima koji negiraju genocid, negiraju zločine, koji neće čak da se zakon usvoji kojim će se zabraniti fašistička obilježja, retorika, negiranje i sve to. Kako će odgovoriti lideri tih stranaka, to želim i čekam da vidim. Meni je zaista bila politički mudra rečenica SDA koji su rekli poslije presude nemojte čitav narod gledati kroz tu presudu što je bilo dobro u tom trenutku”.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu je izrekao presudu Radovanu karadžiću kojom je proglašen krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine i osudio ga na doživotnu robiju.

Uskoro video gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad