Borenović za N1: Dodik svašta govorio, ali prihvatit ćemo poziv

Vijesti 22. mar 201918:14 > 18:15
N1

Mislim da je politički korektno kada dobijete zvanični poziv na njega dati zvanični odgovor, bez obzira na moj lični stav. Trebamo otići i čuti šta nam SNSD nudi. Imamo i mi šta reći, poručio je u razgovoru za N1 predsjednik PDP-a, Branislav Borenović.

PDP nakon izbora?

Potvrđeno je naše opoziciono djelovanje – da ćemo vrlo konstruktivno djelovati i da ćemo podržati ono što je u interesu građana Republike Srpske. Bit ćemo vrlo aktivni u našem opozicionom djelovanju. Spremni smo da razgovaramo sa svakom strankom na nivou zajedničkih institucija kako bi razmjenili mišljenje i kroz korektan politički dijalog dali svoje mišljenje.

Hoćete li se odazvati na poziv Dodika?

Mislim da je politički korektno kada dobijete zvanični poziv na njega dati zvanični odgovor, bez obzira na moj lični stav. Trebamo otići i čuti šta nam SNSD nudi. Imamo i mi šta reći. S te strane PDP će otići na razgovor i to pokazuje našu političku odgovornost. Odazvat ćemo se na pozivi i od onoga koji nas je nazivao svakako. Nemam nekih velikih očekivanja, imam razervi prema takvim vrstama razgovora. PDP nema niti jedan problem da razgovara sa SNSD-om iako su oni vladajući, a mi smo opozicija u RS-u. Najvažnije da smo pokazali stabilnost i kompaktnost i pokazali smo da ćemo biti odgovorna opozicija.

Šta ako vam Dodik da “ponudu koja se ne odbija”?

Rekao sam da mene lično ne interesuje nikakva pozicija. Mene kao predsjednika stranke samo interesuje koncept u kojem pravcu ova zemlja ide. Da li će biti ponuda o tome ne mogu sada govoriti. Mi smo stranka koja je dosta puta pokazala svoju dosljednost, dva puta smo samoincijativno izlazili iz vlasti. U svakom slučaju treba sačekati i vidjeti šta je suštinski sadržaj razgovora. Nisam lično veliki optimista, uvijek imam rezervu od tih “velikih” razgovora.

Imate li informaciju da li će se SDS odazvati?

Koliko znam da su ranije kolege iz SDS-a donijele stav da će razgovarati. Nemam konkretno informaciju, mislim da je logično da će i SDS razgovarati, ali to je pitanje za njih.

Šta je bolje za PDP – biti opozicija ili se priključiti SNSD-u? Šta će donijeti više poena?

Ne razmišljamo na način šta će nam donijeti više poena. Pitanje šta učiniti da ova zemlja krene naprijed. Ova država postaje zemlja staraca. Najbolji biznis su starački domovi.

Kako gledate na presudu Radovanu Karadžiću?

Izuzetno je to žestoka, teška presuda koja izaziva različite emocije kod svih građana ove zemlje, ali i u regiji. Nadam se da ćemo pronaći dovoljno mudrosti kako bi pokušali graditi to toliko potrebno pomirenje i kako bi sačuvali potreban mir. Svako od nas na presudu gleda na različit način i unosi mnogo emocija. Žrtava je bilo na svim stranama, a ne može dominatno biti kriv samo jedan narod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad