Mektić: Odgovori Predsjedništvu naredne sedmice

Vijesti 23. mar 201913:47 > 13:52
N1

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je Srni da će naredne sedmice odgovoriti na zahtjeva Predsjedništva BiH u vezi sa navodima o aktivnostima hrvatske Bezbjednosno-obavještajno agencije i generalnog konzula Hrvatske u BiH o navodnom vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja u BiH.

“Neke operacione podatke ne možemo dostavljati, ali u mjeri koliko može da se kaže neka informacija, mi ćemo je dostaviti”, rekao je Mektić i dodao da je, prema njegovim saznanjima, juče stigao zaključak Predsjedništva BiH, koje je 18. marta zatražilo od Ministarstva bezbjednosti da mu u roku od tri dana dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti.

On je potvrdio da ostaje pri ranije iznesenim stavovima o hrvatskim obavještajcima i diplomatama koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Mektić kaže da zbog operativnog zahvata trenutno nije u Sarajevu.

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mijo Krešić rekao je Srni da zna da je Predsjedništvo BiH zatražilo od ovog ministarstva informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Bezbjednosno-obavještajne agencije Hrvatske, ali “da tu nema šta da komentariše”.

“Dao sam komentar za cijelu ovu situaciju i izjasnio se u vezi sa tim i to je to”, dodao je Krešić, te napomenuo da u međuvremenu nije imao nikakvu komunukaciju sa Mektićem.

Krešić je nedavno rekao za zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH, “da su gluposti i nebuloze da je učestvovao u navodnoj akciji obavještajne službe iz Hrvatske o naoružavanju selefija u BiH”, te da je “riječ o o konstrukcijama kombinovanih paraobavještajnih sistema”.

Tužilaštvo BiH je u četvrtak, 14. marta, formiralo predmet da bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika tzv. selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH. U vezi sa tim je narednog dana saslušan Dragan Mektić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad