"Unutrašnji odnosi u BiH kao jedan od razloga zaoštrenih odnosa sa Hrvatskom"

Vijesti 26. mar 201912:01 > 12:09
N1

Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, govorio je za N1 o odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, aferama, činjenici da još nisu imenovani ambasadori, kako u Sarajevu, tako i u Zagrebu.

Ja mislim da ti odnosi nisu baš dobri i da ih opterećuju ne samo naslijeđe devedesetih godina, gdje u Hrvatskoj se nedovoljno kritički razmatra uloga Hrvatske i rekao bih pojedinih Hrvata iz same BiH u to vrijeme, nego ih opterećuje nažalost i jedna tendencija koja postoji u Hrvatskoj a to je da se proces proširenja EU iskoristi radi političkog interveniranja u samu BiH i druge zemlje kandidate“, poručio je Jović te dodao:

To za sada nije uspjelo. Hrvatska nema tu snagu da značajnije oblikuje odnose u drugim zemljama, ali postoji niz izjava i ja bih rekao i akcija koje idu u tom smjeru. S druge strane ja mislim da su i unutrašnji odnosi u BiH jedan od razloga tih zaoštrenih odnosa. Mislim da se zbog ustavne strukture koja je određena uglavnom izvana, stvorila situacija u kojoj se ne može reagirati na nove okolnosti, a one uključuju činjenicu da su Bošnjaci sada prvi puta apsolutna većina stanovnika. Prema tome, imaju povećana očekivanja od same BiH i demokratskih procesa preko kojih bi mogli imati sada kao većina stanovnika i veći utjecaj“.

“S druge strane nije se i ne može se reagirati također zbog postojeće strukture na strahove koji postoje i kod Srba i Hrvata da će zbog toga između ostalog postati možda danas, sutra manjina. Ako ne de jure, onda de facto”, istakao je Jović za N1.

Komentarisao je i imenovanje ambasadora u BiH i Hrvatskoj.

Proces imenovanja ambasadora traje prilično dugo i to zabrinjava između ostalog i zbog toga što postoje mnoge linije preklapanja koje u slučaju između dvije zemlje, u bilo kojim drugim bilateralnim odnosima, ne postoje. Na primjer, da vas podsjetim da su predstavnici bh. Hrvata sasvim uredno glasali na hrvatskim izborima uključujući i lokalne. Isto to rade i predstavnici bosanskih Srba. I jedan veliki broj građana BiH ima dvojna državljanstva, dakle osjeća se kao da pripada dvjema državama, pri čemu ponekad izgleda da su više nekako skloni zemlji nacionalnosti a ne zemlji državljanstva odnosno BiH. U takvim okolnostima je dosta teško govoriti o normalnim diplomatskim odnosima jer za jedan veliki broj državljana koji su Hrvati, oni ostvaruju svoja prava neposredno, dakle ne preko diplomatsko-konzularnih predstavništava, tako da je to jedna prilično specifična situacija, na koju ne možemo utjecati. Zbog toga ja bih rekao to što nema ambasadora možda se u Hrvatskoj ne doživljava kao prevelik problem“, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad