Kanton Sarajevo podržat će prijedlog učenika za rješavanje problema semafora

Vijesti 28. mar 201910:43 > 10:48
Vlada KS

Učenici sarajevske Treće gimnazije Zerina Osmić, Elvir Vlaovljak, Nedim Numanović i Ervin Golubović u proteklim sedmicama zajedno su sa svojim profesorom fizike Mevludinom Maličevićem uspjeli riješiti problem trajanja kratkog svjetla za pješake i neusklađenost semafora.

Napravili su model pješačkog prijelaza sa semaforima i pokazali da je problem moguće riješiti. Pratili su ponašanje pješaka i utvrdili da ih svake minute pet pređe ulicu za vrijeme trajanja crvenog svjetla. Dakle, čine saobraćajne prekršaje kako bi stigli preći ulicu, ugrožavajući sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Ovim povodom, primio ih je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, koji im je čestitao na njihovom uspjehu i obećao kako će resorno ministarstvo podržati i pomoći njihov dalji rad, jer nažalost, odnos društva prema mladim, talentiranim ljudima je pasivan i ne pruža im se potrebna pomoć i stimulacija. Upravo zbog ove činjenice ovi prijemi su mu najdraži, saopćeno je danas iz Vlade Kantona Sarajevo.

“Federacija Bosne i Hercegovine ima odlične fizičare koji postižu sjajne rezultate na međunarodnim takmičenjima, ali nemaju para da plate put i kotizacije, kao i fantastične mlade sportiste koji sami moraju plaćati odlazak na svjetska takmičenja. To se mora promijeniti ako želimo da zadržimo ove ljude u BiH”, poručio je ministar Šteta.

Najavio je kako će naredne sedmice održati sastanak s učenicima, predstavnicima STEP-a kako bi dogovorili naredne korake, a ministar Šteta će obići Srednju školu za saobraćaj i komunikacije i Fakultet za saobraćaj i komunikacije”, saopćeno je.

Detaljnije o projektu čitajte na OVOM linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad