Obilježena 75-godišnjica od ustaških vješanja građana Sarajeva

Vijesti 28. mar 201915:26 > 15:31
Fena

Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Općini Centar Sarajevo obilježili su na spomeniku Marijin dvor, Aleja lipa 75-godišnjicu vješanja građana Sarajeva.

Kako je kazao predsjednik Udruženja Sretko Hadžiabdić, antifašisti se danas prisjećaju 55 građana Sarajeva, antifašista, koje su njemački kolaboratori na samom kraju rata objesili.

“Danas se sjećamo 55 obješenih građana Sarajeva, antifašista, koje su ustaše u noći s 27. na 28. mart 1945. godine objesili samo zato što su bili antifašisti, rodoljubi i nisu htjeli da izdaju domovinu i rade za Njemačku”, kazao je Hadžiabdić.

Dodaje da je žalosno što obilježavanju nisu prisustvovali predstavnici vlasti, te da Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Općini Centar Sarajevo čini što je moguće da vrijednosti antifašizma prenese na mlađe generacije.

“Okupili smo učenike i mladost za koje se nadamo da će u sebi nositi antifašizam, jer nas će jednog dana nestati”, zaključio je Hadžiabdić.

Kod spomenika ubijenim Sarajlijama ispred Filozofskog fakulteta okupili su se predstavnici udruženja antifašista Narodnooslobodilačkog rata, ali i veliki broj srednjoškolaca koji su u okviru performansa obilježavanja pročitali imena 55 obješenih Sarajlija.

Spomenik ubijenim Sarajlijama podignut je 2008. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad