U očekivanju odluke Ustavnog suda o 9. januaru

Vijesti 28. mar 201918:28 > 18:37
N1

Devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS po čijoj se apelaciji odlučuje, očekuju da Ustavni sud BiH ospori Zakon o Danu RS, odnosno 9. januar kao dan entiteta Republika Srpska. Nadaju se i da će Ustavni sud naći mehanizme da se ne ponovi situacija da Narodna skupština i Vlada RS, kako kažu kroz tobožnju implementaciju odluke Ustavnog suda BiH ponovno prekrše odluku o neustavnosti ovog datuma.

Jedan od apelanata Ramiz Salkić poručuje da bi vodstvo u RS trebalo da pronađe datum koji će se obillježavati kao dan RS u periodu nakon Dejtona, u protivnom, dodaje, imamo problem

“Haški tribunal jasno je kazao da je kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno za UZP, osuđeno za teroriziranje, teške zločine, progone, genocid. Oni bi trebali imati interes da skinu težak teret sa svog naroda i da svi idemo zajedno. Ako oni nastave da insistiraju na tome, onda je potpuno jasno da se potpuno identifikuju sa svim, uključujući i genocid i onda imamo problem”, kazao je Salkić.

Da rukovodstvu RS ovo ne pada na pamet svjedoči i izjava premijera Radovana Viškovića koji je danas poručio da će RS, kakvu god odluku Ustavni sud Bosne i Hercegovine donese, nastaviti da slavi 9. januar, kao i do sada, kao “Dan RS-a”.

“Poručio bih sudijama Ustavnog suda da se počnu baviti još nekim pitanjima osim Dana RS, jer mislim da im je to već peti put da se bave Danom RS. Moram ih razočarati, mi ćemo slaviti 9. januar i naći načina da ispunimo i tu odluku Ustavnog suda BiH, kakva god da bude”, ustvrdio je Višković.

U odluci Ustavnog suda BiH koja je po apelaciji Bakira Izetbegovića donesena u novembru 2015. godine, navedeno je da 9. januar nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja i ne može predstavljati sve građane Republike Srpske. Podsjeća se da je na taj datum 1992. godine Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda na području autonomnih srpskih regija kao federalne jedinice bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i Ostalih.

Sud je uvažio i prigovor apelanta koji se odnosio na obilježavanje Krsne slave i praznika Svetog Stefana 9. januara, što je protivno principima sekukarizma. Naložene su izmjene,na koje će rukovodstvo RS odgovoriti referendumom. Proveden je unatoč zabrani Ustavnog suda kroz privremenu mjeru. Narodna skupština donosi Zakon o Danu RS, gdje 9. januar više nije krsna slava, već sekularni praznik. I time je smatraju u RS-u ispoštovana odluka suda.

“Nijedna sudska odluka ne može da promijeni istorijsku činjenicu da je 9. januar Dan Republike Srpske. Siguran sam da će Srpska i poslije bilo kakve odluke suda nastaviti da slavi svoj dan“, kazao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS-a

A 9. januar počeo se slaviti i obilježavati manifestacijama, svečanim skupovima i vojnim defileima, tek nakon apelacije Ustavnom suda o 9.januaru. Ramiz Salkić to prepisuje slabljenju ureda OHR-a i međunarodne zajednice u BIH

“Da je to neko obilježavao kako danas obilježava, vjerovatno bi bio smijenjen, i vjerovatno ne bi to radio kako radi. Mi smo imali od 2002. godine snažne reformske procese, jačanje institucija države, stvaranja uslova da država bude funkcionalna. Od 2006. godine krenuli smo unazad sa separatističkom politikom koju provodi Milorad Dodik. Oni misle da se promijenio globalni svjetski ambijent u kojem oni procjenjuju da mogu ostavititi ciljeve mirndopskim putem, iste one koji su pokušali ostvariti ratom 1992. godine”, kaže Salkić.

Ustavni sud BiH sutra nastavlja plenarnu sjednicu na kojoj se očekuje konačana odluka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad