Izetbegović o 9. januaru: Ne znam hoće li oni to iduće godine ponovo napraviti

Vijesti 30. mar 201914:13 > 14:16
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnom odredbu o 9. januaru kao Danu Republike Srpske (RS). Odluku je komentarisao lider SDA Bakir Izetbegović.

“Ne znam ja hoće li oni to iduće godine ponovo napraviti, sljedećih možda još pet godina. Kad proradi pravna država, neće, jer se njima neće baviti samo Ustavni sud BiH nego bh. sud. Aktivno suprotstavljanje presudama Ustavnog suda BiH nosi velike zatvorske kazne. Ovo je aktivnost suprotstavljanje i bojkotovanje presuda Ustavnog suda BiH”, kazao je Izetbegović.

Ustavni sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provođenja posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH zbog nenadležnosti Ustavnog suda.

Izetbegović kaže da je “ova presuda treba da dodatno zakuje neke stvar kako to odgovara HNS-u i da omogući dalju vladavinu nad većinom u Federaciji BiH”.

“Ona je pala, povoljno za nas”, naveo je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad