U Parlamentu FBiH danas konačna odluka o Bloku 7 TE Tuzla

Vijesti 01. apr 201907:20 > 07:21
N1

Da li će Federacija BiH biti garant za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura, namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, trebalo bi da bude poznato na prvoj redovnoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH, sazvanoj za danas u Sarajevu.

Bez većinske podrške i ovog Doma odluka ne može stupiti na snagu iako je u Predstavničkom domu odobrena na sjednici početkom mjeseca.

Izgradnju Bloka 7 tuzlanske termoelektrane od 450 MW zagovornici odluke najavljuju kao projekat od javnog interesa i krucijalnog značaja, višestruko korisnu investiciju koja će osigurati energetsku nezavisnost Federacije, odnosno BiH, a Tuzlacima omogućiti čistiji zrak budući da podrazmijeva gašenje više dosadašnjih zastarjelih blokova te izgradnju novog po najsavremenijoj tehnologiji.

S druge strane, iz Energetske zajednice su uoči zasjedanja Predstavničkog doma apelirali da bi garancija Federacije za kredit u tom slučaju sadržavala elemente nedozvoljene državne pomoći, a iz evropskih krugova i ranije naznačavali da je, s ekološke tačke gledišta, ugalj sve nepoželjniji energent.

Na sjednici Predstavničkog doma, otvorenoj krajem februara, održana je široka rasprava zastupnika i drugih aktera. Smjenjivali su se argumenti ‘za’ i ‘protiv’ plana da Federacija bude garant preduzeću Elektroprivreda BiH za podizanje kredita većeg od milijardu KM, ali niko nije rekao da je protiv gradnje Bloka 7, u principu.

Po završetku te duge sjednice, izjašnjavanje Predstavničkog doma je odgođeno za 7. mart, kada je odluka odobrena ubjedljivom većinom glasova.

Vraćanje kineskog kredita je planirano na 20 godina, s petogodišnjim grace periodom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad