Svjetski dan svjesnosti o autizmu: I 2. aprila, i svakog drugog dana…

Vijesti 02. apr 201917:24 > 17:36
N1

Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Prema podacima najveće svjetske organizacije za autizam “Autism Speaks” iz 2018. godine, jedno od 59 djece ima dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra.

Na današnji dan, važnije je pitanje odnosa ostalih 58 djece prema djetetu iz autističnog spektra. U Sarajevu su djeca O.Š. “Skender Kulenović” danas pokazala da prijateljstvom poštuju različitosti, da su osim toga što su dobri prijatelji – dobri pedagozi i asistenti u nastavi. A to je suština inkluzije i za djecu i za njihove roditelje.

Emirova ruka u Irinoj ruci definicija je inkluzije. Od institucija i saopštenja delkarativne podrške, za Arslana, dječaka šestog razreda iz autističnog spektra, puno više je uradio školski drug Ajas.

”Na početku trećeg razreda, kad sam mu počeo pomagati više nego u prvom, drugom – bilo je teško stvarno. Tek novi učenik, teško je da se upozna s nama, navikao na mamu, tatu i sestru. Onda je u četvrtom bio kao mi. Normalno smo se svi slagali, onda je počeo u petom da sjedi sa mnom stalno, gdje god ja odem – on je tu i tako smo se sprijateljili, postali najbolji drugovi”, kaže Ajas Salkanović, učenik O.Š. “Skender Kulenović”.

Učenici O.Š. Skender Kulenović imaju drugu ideju autizma. u ovoj školi se već šest godina sprovodi inkluzivna nastava.

O autizmu ćete u stručnoj literaturi pročitati sljedeće – radi se o vrlo složenom poremećaju. Glavne karakteristike autizma jesu slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. A najbolji stručnjaci za djecu iz autističnog spektra su oni koji s njima provode nekoliko sati dnevno, dijele znanje, igru, vrijeme i prijateljstvo.

Volim puno da pomažem, jer je on moj drug”, priča učenica Asja Skikić.

‘Mi učitelji atmosferu u razredu napravimo tako da nijedno dijete ne gleda svog druga i drugaricu da je drugačiji. Oni to prihvataju kao da svako ima ono u čemu je dobar i u čemu je manje dobar”, dodaje Sanela Delić, učiteljica.

Arnela Borovac Beka, doktorica nauka za intelektualne teškoće, priča da stereotipi treba da se razbiju.

”Ja uvijek kažem nije problem u djeci, predrasude kreću iz kuće. Taj stereotip treba da se razbije, ne treba nikako da ga bude – djeca nisu problem, oni shvataju svog prijatelja onakav kakav jeste, sa ili bez nekih potreba’‘, naglašava.

U ovo malo društvo, djeca iz autističnog spektra su uključena i integrirana. Pred velikim društvom Bosne i Hercegovine puno je učenja, senzibiliziranja i razumijevanja autizma. I 2. aprila, i svakog drugog dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad