Kolenović Đapo za N1: Ko ima najviše predrasuda prema homoseksualcima

Vijesti 02. apr 201917:28 > 03. apr 2019 07:11
N1

Jadranka Kolenović Đapo, profesorica psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, poručila da je da organizacija Povorke ponosa zapravo signal građanima da Evropska unija razmišlja o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine.

U uvodu razgovora poručila je da osobe iz LGBT spektra nisu dijagnostička kategorija.

“Osobe sa istospolonom seksualnom orjentacijom nisu dijagnostička kategorija. Nekada su homoseksualnci, lezbejke bile u DSM – dijagnostički statistički priručnik, smatralo se da imaju problema u ponašanju. Homoseksualnost nije dijagnostička kategorija. Susrećemo se sa društveno aktuelnim problemom, trebamo imati razumijevanja za osobe koje su izabrale svoju seksualnu orijentaciju, a kosi se sa nekim tradicionalnim principima ili sistemom vrijednosti koje nose građani BiH”, kazala je Kolenović Đapo.

“Razumijem paniku, jer se smatraju ugroženim u odnosu na ciljnu skupinu, međutim osobe sa istospolnom seksualnom orjentacijom ne ugrožavaju niti jednog građanina. Stoga, Povorke ponosa – trebali bi imati senzibiliteta, da razmišljamo kako je biti diskriminiran zbog toga što volite osobu istog spola”, kazala je u razgovoru za N1.

Ona je svjesna količine predrasuda koje društvo ima LGBT populaciji.

“Ne smijemo zanemariti da će biti organizirana parada ponosa, to je signal građanima da EU razmišlja o BiH kao kandidatu za ulazak u EU. Iste predrasude imaju naši susjedi i Hrvatska i Srbija i Crna Gora. Te slike moraju otići u javnost, da pokažemo da smo otvoreno društvo i da svako izrazi ono što preferira. Iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske su otišle te slike. Ono što mi se ne dopada, to ulazi u domenu politike – neka oranizira Sarajevo, a vidjet ćete da će biti i u Banjaluci, Mostaru…”, kazala je za N1 Kolenović Đapo.

Ocijenila je da građani trebaju malo utišati svoje strasti, zauzeti perspektivu drugog i drugačijeg.

“Najviše predrasuda prema homosekusalcima imaju mladi ljudi i starije osobe, starije životne dobi. Najmanje imaju osobe srednje životne dobi. U javnom prostoru imamo moderne predrasude, a to su da javno iskazujemo da nemamo predrasude, a privatno te osobe zadržavaju mišljenje”, kazala je.

Edukacija je potrebna građanima, i kazala je da ima dovoljno vremena. Sa činjenicama, argumentima, potrebno je predočiti koja su sva prava uskraćena osobama sa drugačijom seksualnom orijentacijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad