Muzur: Sarajevo privlačno zbog finansijske konkurentnosti i ponude

Vijesti 03. apr 201911:31 > 11:34
Fena

Predsjednik Povjereništva u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo Nermin Muzur izjavio je danas da turisti u Sarajevo najčešće dolaze zbog činjenice što za novac koji potroše dobiju neuporedivo više u odnosu na druge turističke destinacije, ali i zbog dobre zabave i gastro ponude.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo organizirala je danas konferenciju “Potrebe, očekivanja i dosadašnja iskustva” kako bi informirala domaće incoming turističke agencije, hotelijere i licencirane vodiče o profilu turista koji posjećuju Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Muzur je naglasio da će na Konferenciji, brojni domaći turistički radnici moći saznati više o profilima, potrebama i očekivanjima turista iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Velike Britanije, Španije, Karata i Malezije, te drugih zemalja iz cijelog svijeta, a kao cilj naveo je pripreme za predstojeću ljetnu sezonu, kako bi bili što bolji domaćini i što spremnije dočekali goste.

“Predstavnici ambasada ispričat će iskustva njihovih turista, dobra i loša, a mi ćemo se do početka sezone pokušati prilagoditi njihovim potrebama, kako bi im boravak u Sarajevu učinili što ljepšim i ugodnijim”, kazao je Muzur.

Kazao je da je u prva dva mjeseca u 2019. godini Sarajevo zabilježilo oko 90.000 posjeta i 200.000 noćenja, što je 16 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Izrazio je zadovoljstvo što je porastao procent noćenja po dolasku, te da sada iznosi 2,3 noći.

Muzur je naglasio da u ljetnom periodu Sarajevo najčešće posjećuju turisti iz Turske i arapskih zemalja, a tokom ostalih mjeseci pogotovo u zimskom periodu iz zapadnih zemalja.

Savjetnik za medije Ambasade Katara u Bosni i Hercegovini Haris Memija istakao je da njihovi turisti u Sarajevo dolaze u većem broju u posljednjih šest godina, da imaju veliku kupovnu moć te da zahtijevaju i prepoznaju kvalitetu.

Kao njihova očekivanja u poboljšanju kvaliteta usluga, Memija je izdvojio potrebu bolje informativne strukture i infrastrukture na izletištima, sigurnost te postavljanje javnih toaleta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad