Titova pećina u Drvaru zatvorena za turiste do daljnjeg

Vijesti 03. apr 201912:01 > 12:04
PIXSELL/Tomislav Miletić

Titova pećina u Drvaru biće zatvorena za turiste do daljnjeg, jer je odron uništio drvenu baraku, a opština nema sredstava za saniranje, rekla je Srni načelnik opštine Dušica Runić.

Ona je naglasila da je Titova pećina, koja se nalazi u Spomen-kompleksu “25. maj 1944” jedan od glavnih izvor prihoda ove opštine, ali da su, ipak, primorani da je zatvore zbog bezbjednosti turista.

Runić je pojasnila da je do odrona došlo poslije višemjesečnih padavina, kada je na području opštine krajem januara proglašeno stanje elementarne nepogode.

“Dio Titove pećine, tačnije drvena baraka koja je u sklopu Spomen-kompleksa “25. maj 1944” uništena je zbog odrona stijena”, rekla je Runić.

PIXSELL/Tomislav Miletić

Ona je naglasila da je opština Drvar u vrlo teškoj finansijskoj situaciji, da nema sredstava za saniranje oštećenja, a da su se za pomoć obraćali federalnim i kantonalnim institucijama i nisu naišli na razumijevanje.

“Zahtjeve za pomoć slali smo kantonalnim i federalnim institucijama, ali niko nije imao sluha. Iz Kantona 10 nismo dobili nikakav odgovor, dok je Federalna uprava Civilne zaštite odgovorila da rješavanje tog problema nije u njihovoj nadležnosti”, dodala je Runić.

Ona je napomenula da se 25. maj u Drvaru tradicionalno obilježava kao dan kada je 1944. godine slomljen fašistički vazdušni desant na ovaj krajiški grad.

Runić je napomenula da se u spomen-kompleksu nalazi i Muzej “25. maj”, koji se sastoji od historijskog i etnografskog dijela.

Titovu pećinu godišnje posjeti od 5.000 do 10.000 turista.

Do posljednjeg rata Titovu pećinu i Memorijalni kompleks “25. maj” godišnje je posjećivalo i do 200.000 turista, a ova destinacija nekada je predstavljala nezaobilazni dio mnogih učeničkih izleta, ekskurzija i turističkih tura kroz Jugoslaviju.

Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks sa Muzejom “25. maj” 2009. godine, kada je obilježeno 65 godina od neuspjelog njemačkog desanta na Drvar u Drugom svjetskom ratu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad