Savić: SSP će donijeti novi kvalitet u odnosima BiH i EU

Vijesti 22. mar 201511:22 > 11:27
dei.gov.ba

Zaključak Vijeća za vanjsku politiku Evropske unije da, po okončanju predviđenih procedura, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Bosnom i Hercegovinom uskoro stupi na snagu je u svakom smislu poticajan za proces integrisanja BiH u EU - kazala je direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić.

Po njenom mišljenju, iako će BiH nastaviti provoditi obaveze kao što su slobodno kretanje robe i usklađivanje zakonodavstva, doći će i do određenih promjena, a SSP će, kako kaže, svakako donijeti novi kvalitet u odnosima BiH i EU.

Podsjetila je da će stupanjem na snagu SSP prestati primjena Privremenog sporazuma (PS), te da će rokovi koji su počeli da teku, primjenom PS vrijediti i dalje.  

Napomenula je da se SSP-om Bosni i Hercegovini potvrđuje status pridružene članice i potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU, te da će osim toga, BiH i EU uspostaviti formalni politički dijalog u okviru Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

Ističe da će također doći do aktiviranja ugovornih obaveza BiH i EU u oblastima koje nisu bile obuhvaćene PS, kao što su kretanje radnika, poslovno nastanjivanje, pružanje usluga i kretanje kapitala.  

SSP omogućava bolje poštivanje principa pravde, slobode, sigurnosti, a primjenom njegovih odredbi bit će povećana zaštita potrošača i ličnih podataka, kao i tržišna konkurentnost“, potcrtala je Savić.  

Kao prednost koje SSP također omogućava, navela je činjenicu da će preduzeća iz BiH moći učestvovati u postupcima nabavki te da će se moći “poslovno nastanjivati” na teritoriji EU, pod ne manje povoljnim uslovima kao i preduzeća iz zemalja članica EU.

Međutim, ona naglašava da stupanje na snagu SSP-a ne znači prelazak u narednu fazu integracije, niti je on, formalno, uslov za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU.

Ipak, SSP je važan i može da donese višestruku korist za BiH jer se njime dodatno potiče i dokazuje opredijeljenost za integraciju u EU i postepeno ispunjavanje kriterija za članstvo. SSP-om se također šalju pozitivni signali investitorima te možemo očekivati porast zapošljavanja i bruto domaćeg proizvoda“, pojašnjava Savić.  

Na pitanje koje “bolne” reforme očekuju BiH, odgovorila je da su to, tradicionalno, reforme koje podrazumijevaju smanjenje budžetskih izdvajanja za određenu namjenu.  

Nema sumnje da će neke od reformi u BiH biti bolne, kao što nema sumnje da su one neophodne“, istakla je Savić, dodajući da proces integrisanja i instrumenti koje SSP nudi trebaju biti posmatrani kao sredstvo da reformski ciljevi budu ostvareni.

Kako kaže, sada je fokus na provođenju socijalno-ekonomskih, životno važnih reformi vidljivih građanima BiH. Međutim, naglašava da to ne znači da se BiH neće morati baviti i krupnim političkim izazovima kao što je usklađivanje Ustava BiH s presudom Evropskog suda za ljudska prava.  

Svi napori i resursi u nastavku procesa primarno trebaju biti usmjereni na reforme. Evropska komisija je mnogo puta naglasila da do snižavanja kriterija za članstvo u procesu integrisanja BiH neće doći“, podsjetila je Savić.  

Također je napomenula da je izjava bh. lidera o opredjeljenosti za provođenje reformi u BiH u okviru integracije u EU, bio početni korak u realizaciji inicijative EU te da sada sadržaj te izjave treba i praktično provesti.  

Na kraju razgovora, zaključila je da će značajan napredak o tom pitanju, odnosno o djelotvornom provođenju obaveza iz SSP-a, biti jedno od mjerila Evropskoj komisiji za ocjenu i praćenje napretka BiH u procesu evropskih integracija.