''Afera traktori'' i prodaja donacija

Vijesti 03. apr 201918:37 > 19:39
N1

Desnicu Radivojevića, bivšeg ministra u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, pripadnici Federalne uprave policije predali su kantonalnom sarajevskom tužilaštvu. Uhapšen je u utorak u nastavku akcije “Farmer”. U međuvremenu, trojici ranije uhapšeni Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor. Sud odlučuje i o mjerama zabrane za još petoricu uhapšenih. Sumnjiče se da su kao udružena grupa nezakonito prodavali i dodjeljivali poljoprivrednu mehanizaciju namjenjenu stanovništvu ugroženom majskim poplavama iz 2014.

Četvrti je dan akcije “Farmer”. Deveti uhapšeni – Desnica Radivojević predat je Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Bivši ministar trgovine i prostornog uređenja u Vladi Federacije BiH, nekadašnji član SDA pa SDP-a, uhapšen je 2. aprila. O daljim mjerama nakon ispitivanja Radivojevića odlučiće postupajući tužilac. Prethodno je, od 31. marta – početka akcije simboličnog naziva “Farmer”, uhapšeno osam osoba. Djelovali su kao udružena grupa, navodi postupajuće tužilaštvo.

“Osobe koje su lišene slobode u akciji ‘Farmer’ terete se da su od 2014. do polovice 2015. godine donaciju NR Kine nezakonito prodavale i dodjeljivale trećim osobama. Riječ je o poljoprivrednoj mehanizaciji. Bitno je napomenuti da je od momenta realizacije akcije ‘Farmer’ oduzeto 28 traktora i poljoprivrednih mašina. Ukupna vrijednost nezakonito stečene koristi iznosi više od milion maraka”, kaže Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Trojici ranije uhapšenih – Ivici Mladini, Refiku Džafi i Vahidu Jašareviću Kantonalni sud u Sarajevu, na prijedlog tužilaštva, odredio je jednomjesečni pritvor. Sumnjiče se da su u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije nezakonito dodijelili i prodali ono što je donirano. Ivica Mladina, savjetnik tadašnjeg premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, bio je predsjednik Komisije. Sud odlučuje i o prijedlogu tužilaštva za određivanje mjera pritvora još petorici uhapšenih koji su ranije, nakon kriminalističke obrade FUP-a, pušteni na slobodu.

“Mjere zabrane, između ostalog, podrazumijevaju – zabranu napuštanja mjesta boravka, potom zabranu sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima, te obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici”, dodaje Bavčić.

U središtu afere “kineski traktori” – zapravo se radi o poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi koje je Kina još 2012. godine donirala Bosni i Hercegovini. Donacija je prvobitno trebala biti raspoređena izbjeglicama. Dvije godine kasnije, Savjet ministara BiH donosi odluku o podjeli mehanizacije i opreme iz donacije – vladama oba entiteta i Brčko Distrikta.

“Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine da u saradnji sa Vladom Republike Srpske, Vladom Federacije Bosne i Hercegovine i Vladom Brčko Distrikta – izvrši primopredaju poljoprivredne mehanizacije i opreme iz skladišnog prostora u Sarajevu. Institucije će u skladu svojim kriterijumima izvršiti podjelu korisnicima na područjima pogođenim poplavama u Bosni i Hercegovini”, stoji u odluci Savjeta ministara Bosne i Hercegovine iz 2014. godine.

Pečatom, potpisom i objavom u Službenom glasniku BiH – oprema iz Odluke bila je namjenjena stanovništvu ugroženom majskim poplavama iz 2014.

Jedna osoba koja je pod istragom nalazi se izvan Bosne i Hercegovine. Akcija “Farmer” se nastavlja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad