Inicijative za imenovanje parkova u Sarajevu po Isoviću, Montenu i Vitas

Vijesti 04. apr 201914:16 > 14:19
Općina Centar Sarajevo

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić, u četvrtak, 4. aprila 2019. godine, uručio je predsjednici Komisije Općinskog vijeća Centar za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti Veri Brigić dvije vlastite inicijative za imenovanje parkova na području središnje gradske općine koje će biti upućene u dalju proceduru.

Inicijative su upućene u skladu sa članom 2. Pravilnika o utvrđivanju ili promjeni imena ulica, trgova, parkova, mostova, institucija, ustanova, naselja, lokaliteta i drugih objekata na području općine Centar.

Jedna od inicijativa načelnika Ajnadžića je da se park kod sarajevske Druge gimnazije, koji se nalazi između ulica Koševska, Alipašina i Sutjeska imenuje po prvaku tradicionalne narodne bosanske pjesme sevdalinke Safetu Isoviću. U obrazloženju ove inicijative se, između ostalog, navodi da je Safet Isović tokom svoje više od pet desetljeća bogate i neprekidne karijere na muzičkoj pozornici snimio više stotina pjesama, ostvario 35 zlatnih i srebrenih albuma i ploča, dobio najviše nagrade udruženja estradnih radnika BiH i bivše Jugoslavije, pobjednik je na svim velikim festivalima narodne muzike, a pjevao je u dvoranama širom svijeta.

Druga načelnikova inicijativa je da se park kod Austrijske kuće koji se nalazi između ulica Alipašina, Bolnička i Patriotske lige imenuje po najpoznatijem sarajevskom i bosanskohercegovačkom kantautoru Kemalu Montenu koji je ostavio dubok trag na muzičkoj sceni BiH, bivše Jugoslavije i šire regije, urezavši svoje ime i svoje muzičke kreacije na zlatne stranice našeg kulturnog naslijeđa. Posebno ostaju upamćene njegove nadahnute pjesme posvećene Sarajevu u vremenu procvata i vremenu drame ovog grada.

Pored navedenog načelnik Općine Centar je podržao i ranije upućenu inicijativu da se park kod Bosanskog kulturnog centra u Ulici branilaca Sarajeva nazove po zaboravljenoj sarajevskoj heroini Jeleni Vitas, istaknutoj učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu koju su zbog njenih antifašističkih aktivnosti uhapsile ustaške okupacione snage 1943. godine a zatim deportovale u zloglasni logor Jasenovac gdje je i ubijena. U Sarajevu je postojala ulica nazvana po njenom imenu te se ovom inicijativom želi heroina Jelena Vitas sačuvati od zaborava.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je u potpunosti privržen vrijednostima antifašizma i svijetlim tekovinama narodnooslobodilačke borbe 1941-1945. i 1992-1995.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad