Rezervni sastav policije RS: Zbog čega, koliko…

Vijesti 04. apr 201919:14 > 19:29
N1

Osnivanje rezervnog sastava Policije Republike Srpske je u nacrtu zakona koji je upućen u narodnu skupštinu i na dnevnom redu će se naći 16. aprila. Osim hiljadu rezervnih policajaca, u narednom periodu vlasti ovog entiteta najavljuju i druga ulaganja u osposobljavanje i opremanje pripadnika MUP-a. U novoizgrađenom Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke danas je obilježen Dan policije RS.

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice na poligonu Centra za obuku izveli su taktičko pokaznu vježbu u kojoj stavljaju pod kontrolu četvoricu terorista. Koriste borbena oklopna vozila, balističku zaštitu, dugo i kratko naoružanje, te helikopter. Pripadnici vlasti za ovo kažu da je rezultat sposobnosti i znanja pripadnika MUP-a, ali i višemilionskih ulaganja u opremu, obuku, zaposlene.

Najavljuju da će ubuduće broj policije će rasti. Raspisan je konkurs za 280 novih uposlenika, te krajem mjeseca će više od 300 kadeta započeti pripravnički staž. A, u planu je, ukoliko nacrt zakona prođe skupštinsku proceduru i formiranje rezervnog sastava.

“U nacrtu zakona smo rekli da je to 20% od ukupnog broja trenutno aktivnih policijskih službenika u MUP-u, na taj način je definisan i rezervni sastav i Hrvatskoj i u Srbiji. To je na naš broj policajaca, oko 1.050 ljudi možda”, kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Rezervni sastav od 1.000 policajaca neće se formirati odmah, već će se zaposlenje vršiti u etapama. Rezervni policajci će dobiti uniforme, proći obuku i zavisno od toga koliko će biti angažovani biće plaćeni 80% od prosječne plate.

“Mi kreiramo zakonsko rješenje da možemo u situacijama za koje procjenimo da su nam bitne za RS, da formiramo rezervni sastav kako bi zaštitili građane u datom momentu”, ističe Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Iz MUP poručuju da je rezervni sastav neophodan da bi reagovao u slučaju povećanja broja migranata, elementarnih nepogoda i nepredviđenih situacija. Da je Policija RS važan faktor u borbi protiv terorizma, ocjenio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali i najavio nova ulaganja.

“Kao što vidite i ovaj Centar za obuku je jedan od rijetkih primjera u regionu koje ima policija. Učinićemo sve i da je dodatno opremimo, naoružamo, osposobimo i da bude vidljiv i ako zatreba odlučujući faktor u borbi protiv terorizma, ali i čuvanja slobode naroda i same RS”, poručuje Dodik.

Bliski i prijateljski odnosi dva MUP-a mogu biti i jači, ocjenio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, kojem je danas uručena Zlatna značka MUP-a RS.

“Čini mi se da ne postoji zadatak koji može da se nađe za rad ove dvije policije, a da ne može da bude ostvaren”, smatra Stefanović.

Svečanosti u Zalužanima je prisustvovao i srbijanski ministar odbrane, a intonirane su i himne RS-a i Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad