Ukinut pritvor osumnjičenima Miletić i Brkić

Vijesti 24. mar 201511:29 > 11:30
Sudbih.gov.ba

Odlučujući po prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjera zabrane, Sud Bosne i Hercegovine je 23. marta donio rješenje kojim je djelimično usvojen prijedlog te je prema osumnjičenima Azri Miletić i Rami Brkiću ukinut pritvor i određene mjere zabrane.

Kako je saopćeno iz Suda BiH te mjere se odnose na: zabranu napuštanja mjesta boravišta u odnosu na osumnjičenu Miletić uz obavezu povremenog javljanja državnom organu dva puta sedmično; zabranu napuštanja mjesta boravišta (kućni pritvor) u odnosu na osumnjičenog Brkića uz obavezu službenih lica ovlaštene policijske uprave da vrše nasumične kontrole osumnjičenog Brkića dva puta sedmično; zabranu sastajanja sa određenim osobama (zabrana sastajanja sa saslušanim svjedocima te kontaktiranje sa svjedocima koje Tužilaštvo planira saslušati kao i pribiližavanje svjedocima na udaljenosti od 100 metara, zabrana telefonske komunikacije osumnjičene Miletić, neposredno ili preko posrednika, sa uposlenicima Suda BiH i Tužilaštva BiH, osim kontakata koje ostvaruje sa Tužilaštvom BiH vezano za službene radnje ovog istražnog postupka).  

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.  

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.  

Azra Miletić, Senad Šabić i Ramo Brkić osumnjičeni su za krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 218. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BIH), krivičnog djela kršenje zakona od sudije iz člana 238.KZ BiH i krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 217.KZ BiH.