Sarajevo: Grad opasnog življenja

Vijesti 24. mar 201518:27 > 18:33
N1

Ubistva, pokušaji ubistava, razbojništva, pljačke – gotovo je svakodnevna slika glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Napad na Elija Taubera, naučnog radnika i savjetnika za kulturu i religiju Jevrejske zajednice BiH, vijest je koja je u subotu iz Sarajeva odjeknula širom regije. Napadač je uhapšen. Bez dileme je to Ahmed Fočak, kaže Tauber ne isključujući niti jedan motiv. Lanac je pukao i za dlaku izbjegao kobni, četvrti udarac u glavu starinskim utegom za vagu.

“Shvatio sam da me neko pokušao, kako bi to rekli na čaršiji, zatući i to mi je bilo strašno. Da me je pogodilo direktno u glavu, danas ne bismo pričali, sigurno“, izjavio je Elijas Eli Tauber.

“Treba napomenuti da smo prema izjavi oštećenog upoznati da bi motiv najvjerovatnije mogao biti njegov spor sa jednim vlasnikom zanatske radnje na Baščaršiji, a on je u toj radnji češće viđao napadača”, rekao je portparol MUP-a KS Irfan Nefić.

Uhapšeni napadač od 2011. počinio je sedam krivičnih djela. Još uvijek nije jasna njegova eventualna konekcija u vezi spora starog 12 godina oko stana porodice Tauber. A špekulisalo se i o nacionalnom motivu.

“Ja ne znam da li je kod njega postojao u glavi takav predumišljaj, ali što se tiče ljudi okolo, mislim da niko nema takve namjere. Mislim da se i ovdje ne radi o tome, nego da se radi o jednom čovjeku koji je inače kriminalac, koji je manje-više u zatvoru i koji je narkoman i koji je u jednom trenu, zbog ne znamo čega, odlučio da se meni osveti”, dodao je Elijas Eli Taureb.

Sarajevska policija tokom dana djelmično je rasvijetlila još dva krivična djela. Naime, uhapšen je jedan od napadača na Nijaza Karkelja. Napad se dogodio sinoć u ugostiteljskom objektu “Nisko” u sarajevskoj opštini Novi Grad. Za osobom koja je pucala u Karkelja još traga.

Više u prilogu Milice Vučetić.