Dr. Abu Laban: Velika važnost projekta "Vrtići za sve"

Vijesti 27. mar 201508:51 > 08:52
N1

Gost Novog Dana bio je dr. Ayman Abu Laban, predstavnik UNICEF-a za BiH koji je govorio o projektu unapređenja predškolskog obrazovanja u BiH.

Dr. Abu Laban je kazao da predškolsko obrazovanje igra veliku ulogu ne samo za dijete, nego i za cijelu porodicu.

Predškolsko obrazovanje je važno za samo dijete, ali i za samu porodicu. Nauka pokazuje da djeca koja pohađaju predškolsko obrazovanje imaju bolju budućnost jer su imali bolju startnu poziciju. U predškolskom obrazovanju dijete ima priliku da ostvari interakciju i poveže se sa vršnjacima. Kada pogledate statistiku BiH u poređenju sa svim ostalim zemljama ima prenisku stopu upisa u predškolsko obrazovanje“, kazao je dr. Abu Laban.

Gost je još dodao da ekonomska situacija jeste teška i može predstavljati problem, ali je benefit predškolskog obrazovanje je mnogo veći.

Roditelji nekada ne vide vrijednost koju će dobiti upisom svog djeteta u predškolsku. Ekonomska situacija jeste jedan od problema, ali troškovi nisu onoliki koliki ljudi pomisle ispočetka. Mislim da je benefit puno veći nego trošak“.

Istakao je da vlast ima odgovornost da prati provedbu svega što se dešava, s tim da se prate standardi.

U poređenju sa drugim zemlja, BiH kotira jako loše. Od romske populacije, stopa upisa u predškolsko obrazovanje dva posto. Ovo je napor na kojem svi moraju zajednički raditi. Vlast ima odgovornost da prati provedbu svega što se dešava i da se prate standardi“.

Još je kazao da je stopa od 13 posto preniska kada je riječ o BiH i da se zajedničkim naporima mora raditi da bi se povećala.

Zajedno smo uspjeli skrenuti pažnju na ovu temu i nadamo se da ćemo u budućnosti uspjeti stopu od 13% povećati“, kazao je dr. Abu Laban.