Šesti april u Sarajevu: Tuga i ponos pomiješani na ulicama glavnog grada

Vijesti 06. apr 201920:18 > 20:21
Anadolija

Šesti april najznačajniji je datum u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine. Na današnji dan 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije, i to zajedničkom borbom svih građana i naroda ove zemlje.

Nakon 47. godina mira, ponovo 6. aprila počela je opsada i to najduža u povijesti modernog ratovanja i jednog glavnog grada ikada. Danas na ulicama Sarajeva, sjećanja na žrtve i heroj. Poruke i pozivi za budućnost bez fašizma.

Obilježavanje šestog aprila za Sarajevo ima dvostruki značaj. To je dan kada grad slavi svoj rođendan i oslobođenje od fašizma 1945., ali i dan koji označava početak opsade 1992., koja je ostavila trajne ožiljke, kako samom gradu Sarajevu, tako i na srcima onih koji su izgubili najmilije.

“Najveće bogatstvo grada Sarajeva je herojska odbrana vrijednosti na kojima je utemeljeno Sarajevo, vrijednosti multientičkog, otvorenog grada, grada u kojeg su dobrodošli svi ljudi koji su miroljubivi i sa dobrim namjerama. Sarajevo je sačuvalo svoj duh i nema te sile i te snage koja može pokoriti Sarajevo i to je dakle dokaz kojim svjedočimo i na ovaj dan”, poručio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

“Budućnost bez fašizma – naše pravo!” poruka je koju su građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, uputili okupljeni u Incijativu mladih za ljudska prava u BiH. Mirnom šetnjom kroz grad ukazali su na ključne probleme u današnjem društvu koje je neophodno riješiti.

Ono što smo ovim performansom željeli poručiti svim građanima, kako Sarajeva, tako i čitave BiH je da mladi u BiH ne podržavaju nikakve ekstremističke ideologije i da su spremni u svakom trenutku, da stanu protiv njih”, kazao je Muhamed Tucaković, programski asistent Inicijative mladih za ljudska prava.

Da je jedina moguća budućnost u BiH, budućnost bez fašizma, potvrdili su ovi sarajevski studenti. Pokazano je da BiH ima mlade ljude koji su spremni da se bore protiv fašizma i da rade za bolje sutra svih nas.

“Šesti april je samo mala prilika na one koji su odgovorni, eto za tu borbu, za demokratiju, njih nema u ovom stroju. Njihovo je bilo mjesto ovdje da se pridruže mladim jer, oni vole da kažu da su mladi budućnost, mladi su sadašnjost”, kazao je Jovan Divjak, bivši general Armije BiH.

Ipak, ni 74 godine kasnije, nakon što je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije, ni 27 godina nakon početka opsade, bol nije nestala, ali Sarajevo je opstalo. Ono što je nepovratno su ubijeni civili, 11.541 ubijenih civila, a od toga 1.601 dijete. Tuga i ponos, bili su osjećaji koji su se danas miješali na ulicama Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad