Istinomjer: Vlada KS ispunila tri obećanja u prvih 100 dana rada

Vijesti 08. apr 201912:54 > 12:57
Istinomjer

Vlada Kantona Sarajevo u prvih 100 dana svog rada ispunila je tri obećanja koja su data u “Sporazumu o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine”, a započela rad na 28% od ukupno 312 datih obećanja, naveli su danas iz inicijative Istinomjer koja je predstavila rezultate monitoringa ispunjenosti obećanja nove Vlade KS.

Prema rezultatima monitoringa koji provodi inicijativa Istinomjer, ocjenu započeto dobilo je 77 obećanja, osam ih je dobilo ocjenu u progresu, dok su tri obećanja ocijenjena kao neispunjena nakon 100 dana rada Vlade KS. U slučaju 221 obećanja nisu zabilježene aktivnosti na njihovom ispunjavanju.

“Sporazum o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo”, potpisalo je sredinom decembra 2018. godine, šest stranaka koje su osvojile mandate u kantonalnoj skupštini – Naša stranka, Narod i Pravda, SDP, SBB, DF i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

“Najviše obećanja dato je u oblasti ekonomije, ukupno 86 od kojih je do danas u potpunosti ispunjeno jedno, koje se odnosilo na izradu studije korištenja obnovljivih izvora energije u javnom prostoru. Ocjenu u progresu dobila je mjera uvođenja jednog kupona/karte za sve javne gradske prijevoznike, s obzirom da je u martu Vlada KS donijela zaključak kojim je obavezala KJKP “GRAS” i „Centrotrans – Eurolines“ da do prvog maja ove godine efektivno počnu pružati uslugu svim građanima Kantona Sarajevo sa mjesečnim i godišnjim kartama za prevoz”.

Od započetih mjera u ovoj oblasti, značajno je spomenuti izdvajanje sredstava za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u Sarajevu, povećanje nadzora nad kvalitetom zraka u kontekstu čestog servisiranja te premještanja i postojanja mobilne stanice za mjerenje, uvrštavanje projekata izgradnje I i IX transverzale u Program javnih investicija za period do 2021. godine, uspostavljanje stručnog tijela za donošenje odluka o parafiskalnim nametima itd. Aktivnosti vlade bile su u suprotnosti sa obećanim u slučaju dva obećanja iz oblasti ekonomije. U Budžetu za 2019. godinu na plate i naknade je izdvojeno 156 miliona KM više nego prethodne godine (44,2% u poređenju sa prošlogodišnjim 33,8%), a time je prekršena obećana mjera fiskalne konsolidacije. Drugo obećanje se odnosi na Kantonalni akcioni plan zaštite okoliša (KEAP) 2017.-2022. Ove godine jeste izdvojeno više za ovaj plan u odnosu na prethodnu, 850 hiljada u odnosu na prošlogodišnjih 550 hiljada KM. Međutim, u ekspozeu se najavljuje „najmanje dvostruko povećanje“, što nije ispunjeno.

Dva ispunjena obećanja iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS zabilježena su i u oblasti Državnog uređenja, a ona se odnose na ukidanje naknada službenicima i izabranim profesionaliziranim dužnosnicima za aktivnosti koje se obavljaju u toku radnog vremena, kao i na ukidanje paušala za profesionalne skupštinske zastupnike. U ovoj oblasti je dato 40 obećanja, a Vlada je započela rad na ispunjavanju njih šest. Obećanje o moratoriju na zapošljavanje u javnim institucijama i firmama dobilo je ocjenu u progresu, s obzirom da je Vlada KS donijela zaključak kojim se nastavlja moratorij na novo upošljavanje na neodređeno vrijeme, u svim kantonalnim institucijama.

Od ukupno 75 datih obećanja iz oblasti obrazovanja, Vlada Kantona Sarajevo, započela je određene aktivnosti na ispunjavanju njih 16, dok se u slučaju ostalih 59 još uvijek čekaju konkretnije aktivnosti.

Neka od započetih obećanja odnose se na povećano investiranje u razvoj tehničkih i informatičkih nauka, kao i podršku informatičkom opismenjavanju u KS, pa je tako između ostalog organizovana i dodatna nastava iz predmeta informatika za učenike osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo. U Budžetu Kantona Sarajevo za 2019. godinu planirana su i sredstva za obnovu BKC-a, rekonstrukcije vrtića, kurikularnu reformu, a radi se i na završetku izgradnje Akademije scenskih umjetnosti.

U oblasti Pravne države, Istinomjer prati ukupno 36 obećanja, od kojih je u prvih stotinu dana rada Vlade KS njih 11 ocijenjeno kao započeto, ocjenu u progresu dobila su tri obećanja, dok realizacija 21 obećanja još uvijek nije započela. U ovom segmentu svoga djelovanja Vlada KS do sada je najviše učinila u podizanju javnih rasprava na viši nivo, objavi registra zaposlenih u javnom sektoru u KS, te izradi Nacrta zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika Kantona Sarajevo koji se našao na dnevnom redu Treće radne sjednice Skupštine KS održane 23.01.2019. godine, kada je i usvojen, te kao takav upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana. Određeni koraci učinjeni su i na polju razvijanja javne svijesti o štetnosti korupcije u skladu sa strateškim dokumentima, jačanju ljudskih i materijalnih kapaciteta Uprave za inspekcijske poslove, zatim usvajanju Zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju, te aktivnoj podršci borbi protiv šovinizma, rasne, etničke i vjerske mržnje kod mladih. Obećanje o uvođenju načela dvostepenosti kroz izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima u odredbama koje se odnose na imenovanje policijskog odbora, u roku od dva mjeseca od formiranja Vlade, ocjenjeno je kao neispunjeno.

Istinomjer prati ukupno 27 obećanja Vlade KS u oblasti zdravstva, od kojih je u prvih 100 dana rada Vlada provodila aktivnosti na realizaciji ukupno osam obećanja, koja se uglavnom odnose na rad javnih zdravstvenih ustanova, sistematizacije radnih mjesta te utvrđivanje deficitarnih i suficitarnih kadrova u zdravstvenim ustanovama. Ocjenu u progresu dobila su dva obećanja koja se odnose na “jačanje uloge Zavoda za javno zdravstvo”, u pogledu izrade preventivnih programa i aktivniju uloga Zavoda u davanju preporuka stanovništvu, te obećanje koje se odnosi na unapređenje zdravstvene zaštite na primarnom nivou i kvaliteta pružanja preventivne, dijagnostičke i kurativne brige za pacijente.

U oblasti socijalne politike, dato je 48 obećanja. Vlada Kantona Sarajevo je započela rad na 19 obećanja, od kojih je jedno ocijenjeno i ocjenom u progresu, dok rad nije započet na 28 obećanja. Od obećanja na kojima je započet rad izdvaja se obećanje vezano za stambeno zbrinjavanje boračke populacije, koje je dobilo ocjenu u progresu. Vlada Kantona Sarajevo je u proteklih 100 dana pokrenula i aktivnosti na izradi jedinstvene baze korisnika socijalne pomoći, te na olakšavanju dolaska do prvog stana za mlade osobe. Također, započete su i aktivnosti vezane za potpisivanje i potpunu primjenu kolektivnih ugovora.

S obzirom da se radi o prvih stotinu dana rada Vlade KS, može se zaključiti da su postignuti prilično dobri rezultati na realizaciji mjera iz potpisanog Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u KS, ali u predstojećem periodu potrebno je ubrzati započete aktivnosti kako bi u konačnici one mogle rezultirati ispunjenim obećanjima. To se posebno odnosi na donošenje konkretnih zakonskih i strateških mjera koje su sadržane u ovom sporazumu, ali i početak realizacije drugih projekata, posebno onih iz oblasti infrastrukture, poboljšanja poslovnog ambijenta, ali i veće otvorenosti i transparentnosti kantonalnih institucija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad