Kako žive Romi u naselju Varde kod Kaknja

N1

Osmi je april - Svjetski dan Roma. U Bosni i Hercegovini, Romi spadaju među najugroženiju populaciju. Godinama traže zaposlenje, krov nad glavom, obrazovanje i zdravstenu zaštitu, malo od toga imaju! Provjerili smo kako žive Romi u naselju Varde kod Kaknja.

Jedan prosječan romski život. Jedna soba i kuhinja. U tih nekoliko kvadrata žive bračni par Sejdić i troje djece. Mama Elvedina kaže da nerijetko nedostaje svega, ali nikad veselja.

“Dok drugi imaju kuće, dobre, dobijaju stanove, a ja i moj muž živimo u jednoj sobici sa nas četvero. Jel to realno, nije jel tako!? Jel normalno da u ovakvim uslovima hranim djecu, nije ni to normalno”, kaže Elvedina.

“Nemaš posla, nemaš zaposlenja, doplatak nam devet maraka, od toga živimo, i to mjesečno devet maraka na jedno, i šta ćeš od toga”, dodaje Tahir, njen suprug.

Ilustracija

Djeca nesvjesna teške životne svakodnevnice. Dane provode u igri ili u školi. Larisa i Kenan će upravo u drugu smjenu. Ostatak ekipe se upravo vratio iz škole. Pokazuju nam diskoteku, mjesto gdje se rado okupljaju. Evo šta su nam kazali:

“Kad dođemo iz škole, uradimo zadaću, izađemo igramo se, malo se zabavimo, a mi stariji trebamo čuvati seke i brace”.
“I ja idem u školu i imam sedam godina. Bolja škola nego fudbal. Jer tamo pisati, čitati i sve što ti treba”.
“Da budem pismena, da znam matematiku i da budem kulturna”.

Sreće da dobije novi dom imao je Adis Sejdić. Nakon što mu je dotrajala kuća srušena, uselio je u novi stan. I on ima četvero djece.

N1

“E ovo je moj stan, eno ono prizemlje dole. Od ovog do onog čoška. Stan sam dobio zbog kuće što mi je pukla, aplicirao sam, živio pet godina u šupi, i dobio stan”, kazao je Adis.

A posla za romsku populaciju nema, kaže Vahid Pandžić koji u Vardama živi 52 godine. Sve je kako se snađeš kaže. Uglavnom se život svodi na borbu za opstanak.

“E to bi volio, da svi rade, da imaju svoj posao, da imaju finansijski svoj život, da živiš normalno, a ne da živiš za ništa. Sutra imaš, prekosutra nemaš. Hajde se snalazi, idu ljudi željezo beru, na ovo na ono, to ti je taj fazon”, kaže Vahid.

“Pola ih nema liječenja, nema liječenje, nemate pravo kažu. Ako nisi prijavljen na biro nemaš pravo. Evo ova žena nema, a stalno daju na TV mora se Romima dati liječenje, a ništa ne daju”, dodaje Ešrefa Ramić.

Godine prolaze, a stvari se sporo mijenjaju. Stariji još uvijek čekaju ostvarenje osnovnih prava, a mlađi sanjaju svoje snove. Lara bi da bude učiteljica. Amela i Arki već imaju fudbalske uzore, a i pjevačke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad