Krešić ekskluzivno za N1 o aferi vrbovanja: Znam da mene tu nema

Vijesti 08. apr 201918:02 > 18:10
N1

Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, čije se ime pominjalo u navodnoj aferi vrbovanja selefija u ekskluzivnom razgovoru za N1 je kazao da njega u tom predmetu nema, da čvrsto stoji iza toga - te da je kompletna priča iskonstruisana. Govorio je i o odnosu sa Ivanom Bandićem i Matom Đakovićem, koji se također spominju u aferi, te o odnosima sa Draganom Mektićem i Gordanom Tadić.

Ime Mije Krešića u bh. ali i široj javnosti često se spominjalo zbog medijskih navoda o aferi navodnog vrbovanja tzv. selefija. On je na sve to izjavio da će to ostati zabilježeno kao “najveća budalaština koju sam čuo radeći ovaj posao”. U razgovoru za N1 je rekao da je sve to “iskonstruisano”.

“Da, u dijelu u kojem se mene dovodi u kontekst, čvrsto stojim iza toga. Jedino što je točno je moje ime i prezime. Sve ostalo je iskonstruisano. S kojom namjerom i ciljem – još uvijek ne znam”, izjavio je za N1 u Danu uživo.

“Vidjeli ste koji su akteri sve bili. Jedan dio paraobavještajnog u suradnji sa nekim iz institucija”, kazao je.

Imena sa sigurnošću ne može tvrditi.

“Ne mogu sa sigurnošću ustvrditi, ali napravljena je konstrukcija gdje se uvodi moje ime i gdje se želi uništiti moj integritet. Ima jedna ekipa koja je uvodila moje ime. Nisam baš do kraja siguran ko. U konačnici, vidjeli smo rezultat toga”, kazao je.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu o njegovoj odgovornosti, kao i o odgovornosti konzula Hrvatske Ivana Bandića i novinara Mate Đakovića.

“Tužiteljstvo me pitalo o navodima, da li raspolažem informacijama i podacima. Ne naravno, niti sam u poziciji da raspolažem tim informacijama, niti sam imao to, pogotovo za obavještajni rad Obavještajne agencije u BiH”, izjavio je za N1.

Krešić je rekao da se moraju razdvojiti dvije stvari u pomenutoj aferi.

“Jedna je stvar da li su Mijo Krešić, Ivan Bandić i Mato Đaković u priči. Ja znam da mene nema. Ostalo je predmet rada institucija BiH. Ako ima ozbiljnih stvari – to se mora istražiti”, poručio je.

O odnosu sa Draganom Mektićem

Kazao je da kao zamjenik ministra sigurnosti BiH ne može ući u operativni dio, odnosno u aktivne istrage koje se vode.

“Ja ne mogu imati to. Mogu vjerovati u institucije BiH. Radosti me da naše institucije imaju određeni integritet, svi su se izjasnili na okolnosti”, dodao je u razgovoru.

Kakva je njegova komunikacija sa Draganom Mektićem, ministrom sigurnosti BiH?

“Mi smo kolege, bilo bi dobro da više komuniciramo. Nismo o ovome razgovarali. Zašto – ne znam. Ja ću inicirati, čekao sam da se sazove Kolegij. Možda je i danas upućen zahtjev. Želim da razgovaramo o ovome. Ja nikoga ne izbjegavam. Tu sam za sve razgovore”, rekao je.

Krešić je poručio i to da niti jedna obavještajna služba ne smije djelovati na prostoru BIH, te da se ta pravila moraju poštovati. Ako postoje indicije – institucije moraju reagovati.

“Naše institucije moraju odreagirati. Imamo institucije koje su zadužene za to. Moramo iskomunicirati susjede. Ovdje imamo gluve telefone. Zadnjih 20 dana niko nije kontaktirao relevantne institucije Republike Hrvatske, koliko ja znam, i obratno. Stvara se loša slika i želi se stvoriti neprijateljstvo između BiH i Hrvatske. To ne može biti”, ocijenio je u razgovoru za N1.

Da li je Bosna i Hercegovina leglo terorizma – pitanje je koje mu je postavio Zvonko Komšić, uz dodatak da je u svojstvu zamjenika ministra sigurnosti BiH, Mijo Krešić, bez znanja tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, 5. februara 2010. godine, potpisao, te u Ujedinjene nacije uputio dokument sa spiskom 45 navodnih terorističkih organizacija koje djeluju u BiH.

“Ja to tako ne bih definirao. Ako postoje terorstički kampovi u BiH, rekao sam, da vjerujem u institucije bih koje će znati odgvoroti na tako nešto.”

Tadić prva rodica, Đaković prijatelj

Gdje su ti kampovi koji se spominju?

“Taj dio je razjašnjen. Potpisao sam dopis za konsolidiranu radnu listu koju je tražio UN. To je na osnovu izvještaja Udarne grupe za borbu protiv terorizma. Svi ti papiri se nalaze u ministarstvu sigurnosti, u arhivi, dostupni su. Iznijet ću sve u javnost. Razriješio sam medijski to, iskomunicirao sa Ahmetovićem”, kazao je dodavši:

“Mislim da se radi o 12, a ne o 45 kampova.”

Krešić je za N1 kazao da mu je Gordana Tadić, glavna tužiteljica BiH prva rodica, ali da sa njom nije razgovarao o predmetu – niti se dugo vidio s njom.

“Ja ne mogu komentirati rad Tužiteljstva. Mije Krešića u ovom nema. Imamo na desetke supruga, djece na raznim pozicijama. Dugo se nisam vidio sa njom, a viđamo se samo ako su obiteljstke stvari u pitanju. O predmetu nismo razgovarali”.

Sa Ivanom Bandićem, kako je kazao, ima “profesionalno – prijateljski odnos”.

“Naš odnos je profesionalno prijateljski. Uključen sam u politiku te županije (Tuzlanski kanton), Generalni Konzulat nam je na usluzi za određene projekte”.

A Mato Đaković?

“Prošli smo rat zajedno. Jedna prijateljska relacija. Imamo do kraja korektne odnose”.

On je na koncu poručio da ne želi da njegova pozicija bude na teret bilo kome, te da u susretima sa svojim prijateljima ili rodbinom ne razgovara o poslu kojim se bavi niti utječe na njihov rad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad