Mahmutefendić za N1: Pozadina navodne špijunske afere u Sloveniji

Vijesti 10. apr 201908:45 > 09:13
N1

O obavještajnim aferama, crtanju granica, ekonomskim prilikama u BiH, za Novi dan je govorio profesor na SSST-u Tahir Mahmutefendić.

Hrvatsku i Sloveniju potresa obavještajna afera. Slovenski mediji objavili su da je čelni čovjek Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj pokušao spriječiti objavljivanje priče o hrvatskom špijunu i arbitraži. Tvrde da je to učinio u ime hrvatske Vlade. Na pitanje koliko su ozbiljne ovakve afere je rekao: “Ne mislim da su posebno ozbiljne, a ne znam ni koja je pozadina ovoga, kao i da li je u vezi izbora za Evropski parlament. Da li su tačne ili ne treba se provjeriti. Možda Hrvatska želi igrati ulogu regionalne sile prema susjednim državama koje su manje. Ne raspolažemo s mnogo podataka s obzirom da je juče vijest objavljena“.

O tome kako Bosna i Hercegovina reaguje na ovakva pitanje je istakao: “Slovenija je kompaktna monolitna država, postoji konsenzus, što nije slučaj u BiH. Mektić jeste reagirao, iznio podatke i sada ga se poziva zbog toga, ali pitanje je što uvijek postoji više frakcija u BiH. Treba se pozvati na činjenice, mislim da je Mektić to istakao”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za srbijanski portal Espreso.rs govorio o prekrajanju granica, a profesor Mahmutefendić je o tome kazao: “Sjećam se da sam pred rat došao do knjige koja je štampana u Beogradu, a zove se Mape naših podela. Tu je isrctana masa nekih karata. Radi se o tome da je na kraju ostavljen prazan list da se ucrta šta se kome sviđa. Sve te velike mape imale bi 1,8 miliona kvadratnih metara površine. Ako se govori o tom prekrajanju koje je Dodik pomenuo, treba postaviti stvari ovako. Dosta sam čitao o tome i našao sam članak u Preporodu Marka Attile Hoare koji mi se dopao. MIslim da su to više ‘pokeraški’ potezi. Navedimo hipotetičku situaciju: šta bi se desilo kada bi se Srbija i RS ujedinile? RS bi bila progutana u Srbiji. Hoare je u tekstu zaključio da su političari bh. Srba itekako svjesni da bi ih Srbija progutala, rekla bi im vi ste bili republika, sada to nemate. RS bi izgubila povlastice koje ima u okviru BiH. To su izjave da se pokupe politički poeni, a kod Dodika je uvijek toplo-hladno, malo ode u Brisel pa onda ovakve izjave. Ne mislim da će doći do bilo kakvog prekrajanja granica. Mi se trebamo zabrinuti u vezi depopulacije ove regije i toga da su demografske prognoze za BiH sumorne. Govori se o tome da bi broj stanovnika mogao biti prepolovljen. Neće biti rata jer neće imati ko da ga vodi, ali za ekonomiju i prosperitet ove regije, ako je napuštaju najkvalificiraniji, sigurno nije dobro. Na tom planu se spominje da bi se trebalo nešto uraditi, ali se ništa ne radi“.

Komentarisao je i Rezervni sastav MUP-a RS.

Koliko je to tačno, ne znam, trebalo bi to provjeriti. To formiranje rezervnih jedinica podjeća na negativne stvari u prethodnom sastavu i ne zvuči dobro. Vojska i policija mora postojati, ali ih treba profesionalizirati i da bude po svojoj slobodnoj volji. Ne gledam blagonaklonoto na sve to, podjeća me na jednu torturu države, oduzimanje sloboda“, naveo je za N1.

O Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru je kazao kako je svrha tih sajmova da dođe do jedinstva, ali da je očigledno da su se svi složili deklarativno šta treba uraditi.

“Svi su na riječima da se oživi saradnja zemalja regije i da dođe do ekonomskog prosperiteta, ali izostaju djela. Problem je veći što su izdvajanja za istraživanja i razvoj na razini od 0,15 posto, a trebala bi biti najmanje 2 posto. Dešava se potpuno zanemarivanje istraživanja i novih tehnologija, a imamo kreativnih ljudi kojima se nažalost malo pažnje posvećuje”, poručio je profesor Mahmutefendić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad