Mijatović za N1 o slučaju Slavka Mrševića: Nerazumijevanje koncepta inkluzije

Vijesti 10. apr 201916:26 > 16:32
OSCE/Alexander Kim

Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava, za N1 je komentarisala slučaj Slavka Mrševića, tinejdžera iz autističnog spektra kojem je dvije godine uskraćeno pravo na školovanje u Rudom.

“Ovo je još jedan primjer koji pokazuje u kakvom stanju je sektor obrazovanja. Način postupanja nadležnih organa i škole u Rudom pokazuju nerazumjevanje koncepta inkluzije u redovno obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju. Na ovaj način se djeca izoliraju, stigmatiziraju i ne onemogućava im se šansa za obrazovanje i razvoj u okrućženju sa vršnjacima”, kazala je Mijatović u uvodu.

Ona je podsjetila da je Bosna i Hercegovina potpisnica međunarodnih instrumenata koji štite ljudska prava uključujući i Konvenciju o pravima djeteta kao i Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom.

“Te konvencije garantuju pravo na obrazovanje bez diskriminacije po bilo kojem osnovu. Bosna i Hercegovina je potpisnica ovih instrumenata i dužna ih je primjenjivati. Prema informacijama kojima raspolažem Slavku je uskraćeno pravo na školovanje već nekoliko godina i u međuvremenu je čak postao i punoljetan, i to nije smjelo da se desi”, poručila je Mijatović.

Na pitanje da li ona može utjecati na ishod ovog procesa, Mijatović je kazala:

“Želim da vjerujem da će nadležni organi postupiti na način da osiguraju da Slavko bude uključen i nastavi redovno obrazovanje, čime bi poslali poruku da daju važnost principu inkluzije i imaju namjeru primjenjivati ga u praksi.”

U Sarajevu postoji sličan slučaj, sa EDUS-om, oko čega je Mijatović također upoznata.

“Iskreno se nadam da će rješenje biti pronađeno što prije budući da djeca sa kojom rade edukatori EDUS-a trebaju imati nesmetan pristup kvalitetnom obrazovanju”, izjavila je Mijatović za N1.

Ona je dodala da oba ova slučaja pokazuju da dosta toga ostaje da se uradi u Bosni i Hercegovini u ovoj oblasti, kako bi pravo na pristup kvalitetnom obrazovanju bilo osigurano svakom djetetu u praksi. Podsjetila je da i Vijeće Evrope ima programe koji se aktivno bave ovim pitanjima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad