Na početku sumnja, a danas čudo u Visokom

Vijesti 14. apr 201918:50 > 19:01
N1

U aprilu 2005. godine, otkrivene su - navodno - piramide u Visokom, takozvane "bosanske". Ovo otkriće istraživača Semira Osmanagića podijelilo je i svjetsku naučnu zajednicu. Ipak, godinama se radilo i radi se na istraživanju pet piramida, piramide Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje i Ljubavi. Prema riječima - ovoj tvrdnji naklonjenih istraživača - bosanska piramida Sunca u Visokom je najviša i najstarija na svijetu. Na početku sumnja, a danas čudo u Visokom.

Sve je počelo 2005. godine sa nekoliko entuzijasta, skeptika, no ipak s vjerovanjem u postojanost bosanskih piramida. Danas, 14 godina kasnije, desetine hiljada posjetilaca godišnje. Dolaze sa svih strana, a najviše iz zemalja Skandinavije, Mađarske i Slovačke. Arheolozi i geolozi oduševljeni su bosanskom dolinom piramida u Visokom.

“Došao sam ovdje prije devet godina kao student geologije, nikad nisam otišao. Kad sam došao ovdje nije bilo ničega osim dvije klupe, pogledajte sada, ogroman kompleks, hiljade ljudi. Sve to je dokaz da ovdje ipak nešto postoji”, ispričao nam je Richard, geolog iz Engleske.

N1

A šta zapravo postoji, sami provjeravamo. Sve počinje ulazom u podzemni labirint iz, kako kažu, prahistorije. Pratnja vodiča je obavezna. Tunel je prilično nizak, uzak, ali i dobro osvjetljen. Tek smo na 20 metara udaljenosti i upoznajemo se sa unutrašnjosti tunela. Cilj je pronaći put do piramide Sunca. Sad smo već dosta dublje u tunelu.

“Nalazimo se par stotina metara u podzemne tunele i šećemo se hiljadama godina starim hodnicima, koji su kada smo ih pronašli, bili zatrpani šljunkovitim materijalom, međutim kad smo počeli sa lijeve i sa desne strane smo pronašli desetine bočnih prolaza i tunela, pa smo shvatili da nije riječ o samo jednom tunelu, nego kompleksu prolaza, prostorija, soba, tako da smo odlučili da čistomo one tunele koji će nas odvesti u smjeru jugoistoka”, pojasnio nam je Ajdin Ahmetspahić, vodič.

To je put do bosanske piramide Sunca. Ali tunel je još dosta dug. Kamen, zemlja i šljunak čiste se ručno, odvoze kolicima, a dosad je očišćeno oko 2 kilometra tunela. Još toliko je ostalo do samog ulaska u drevnu piramidu.

“Mi kada uđemo u bosansku piramidu Sunca, bit ćemo prvi koji nakon hiljade i hiljade godina ulaze tu i vidjet ćemo šta se to originalno nalazi u jednoj takvoj prastaroj strukturi kao što je piramida sunca”, kazao je Ajdin.

Svjetske piramide, poput onih u Egiptu, poznate su kao grobnice, no naša, bosanska, to sigurno nije. Ona krije dokaze, spise o starim civiliazacijama koje su ovdje živjele. Sada kad smo skoro kilometar u tunelu, pitamo – je li opasno kretati se unutra?

“Naravno da ne, tuneli su jedna od najsigurnijih lokacija na svijetu zaista, mi stavljamo i drvene podgrade, da bismo se osjećali sigurnije, međutim tuneli su stari hiljadama godina, a i dalje čvrsto stoje bez osipanja, rušenja”, odgovorio je ovaj vodič.

N1

I stigli smo do kraja, dalje više nije sigurno. Dok se vraćamo nazad, srećemo brojne turiste koji istražuju unutrašnjost. Izgubiti se ne možete, jer je sve označeno putokazima. Duboko u tunelima u toku je i prezentacija o čudu historije. Bio je ovo put, koji godišnje pređe 50.000 turista iz cijelog svijeta. Osim tunela, uživaju i u obližnjem parku prirode, daleko od svakodnevnih briga, u potpunosti bez stresa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad