Ambasada SAD o rezervnom sastavu MUP-a RS: Tražit ćemo dodatne informacije

Vijesti 16. apr 201912:07 > 12:10
Fena

Upoznati smo sa činjenicom da je Vlada Republike Srpske podržala nacrt amandmana na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji bi se mogli iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske, potvrđeno je danas za N1 iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Kako je potvrđeno za N1, Ambasada će tražiti dodatne informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

‘Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti sa drugim sigurnosnim agencijama, te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja”, potvrđeno je za N1.

Podsjećamo, osnivanje rezervnog sastava Policije Republike Srpske je u nacrtu zakona koji je upućen u Narodnu skupštinu. Osim hiljadu rezervnih policajaca, u narednom periodu vlasti ovog entiteta najavljuju i druga ulaganja u osposobljavanje i opremanje pripadnika MUP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad