Pahor: Podrška BiH i regionu na putu ka EU

Vijesti 17. apr 201912:35 > 12:49
Izvor: N1

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor na 10. Sarajevo Business Forumu održao je govor u kojem je izrazio snažnu podršku Slovenije Bosni i Hercegovini i regionu u njihovim zalaganjima da postanu članicama Evropske unije. Upozorio je da proširenje EU-a na zapadni Balkan mora postati prioritetom nove EK-a jer je to jedini način da se spriječi rastuća prijetnja prekrajanja granica u toj regiji po etničkom načelu i njena trajna destabilizacija.

“Volim doći u Sarajevo i Bosni i Hercegovini želim sigurnu i uspješnu budućnost”, kazao je Pahor.

Dodao je kako vjeruje da je sigurna i uspješna budućnost usko povezana sa pristupanjem EU.

“Kada je riječ o državama zapadnog Balkana mislim da je važno da politika proširenja EU u nekoliko narednih godina treba biti više fleksibilnija, ali ne kažem da pri tome standardi ne trebaju biti ispunjeni i da se ne treba poštovati procedura”, dodao je Pahor.

Sada je, kako je dodao, na vladama zemalja zapadnog Balkana da ubrzaju procese reformi i da ne čekaju EU.

“Moja zemlja će i dalje biti prijatelj zemalja regiona na najbolji mogući način”, dodao je Pahor .

“Ta politika treba biti više politička, a manje tehnička”, kazao je Pahor. Priznao je ipak kako u ovom trenutku o tome ne postoji konsenzus među državama-članicama Unije, no ističe kako one koji su skeptični prema ubrzanom integriranju zapadnog Balkana ne treba prestati suočavati s argumentima protiv takve suzdržane politike.

Slovenski predsjednik ne dvoji kako će prioritet za novi saziv Europske komisije, nakon svibanjskih izbora za Europski parlament, biti konsolidacija same Unije, no odmah nakon toga na dnevnom redu morao bi se naći nastavak proširenja, prije svega na zapadni Balkan, jer druge države poput Ukrajine na to u doglednoj budućnosti ne mogu računati.

Odgoda proširenja mogla bi ugroziti stabilnost cijele regije

“Fleksibilnija” politika proširenja, kako je opisuje Pahor, ne bi značila da se ne moraju ispuniti postavljeni standardi i usvojiti zajednička pravna stečevina, jer zbog toga i postoji postupak primanja. No sada je vrijeme za Europsku komisiju i za EU u cijelosti da zapadni Balkan promatraju kao geopolitičko pitanje, ističe Pahor.

Slovenski predsjednik najavio je kako će stoga na idućem summitu Brdo-Brijuni procesa, koji će se održati u Tirani u svibnju, predložiti zajedničku deklaraciju kojom će pozvati Europsku komisiju da usvoji upravo takav pristup i da to postane važno političko pitanje, čime bi se zajamčila neka vrsta sigurnosti jugoistočnoj Europi.

“Ne bude li toga, odgoda proširenja ugrozila bi cijeli proces i sigurnost u ovom dijelu Europe”, kazao je Pahor istaknuvši, međutim, da je na državama zapadnog Balkana da ubrzaju provedbu reformi i da pritom ne čekaju na EU.

Preostalo je ostale članice EU uvjeriti da razmišljaju na sličan način, poručio je Pahor, sugerirajući kako je najjači argument taj da će u protivnome na Balkanu “izroniti stare nacionalističke političke sile” koje će pokušati mijenjati granice po etničkim načelima, što bi ugrozilo stabilnost ovog dijela Europe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad