Savjet Gordane Tadić novinarima: Dokaze donesite prvo u Tužilaštvo

Vijesti 19. apr 201912:36 > 13:13
N1

Govoreći o istragama o obavještajnoj aferi, Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH imala je poruku i za novinare. Poručila im je da se u budućnosti sa prikupljenim dokazima - obrate prvo Tužilaštvu BiH ili nekoj od policijskih agencija.

Integralni tekst o obavještajnoj aferi pročitajte na OVOM linku.

“U Tužilaštvo je trebalo doći nakon što se sve provjeri, ili u neku od policijskih agencija – a nikako u medije. Ovakve stvari koje mogu dovesti do uznemirenja građana, do štete po građane, do štete po građane koji se nalaze u tim zemljama je veoma loša poruka za sve one koji se nalaze u drugim državama. Novinari u tom segmentu, poštujem vašu profesiju, ja ću se u narednom periodu sve češće oglašavati, jer vidim da moram objašnjavati određene stvari, mora se voditi računa o bezbjednosti naših građana”, kazala je, pa dodala:

“Vidjeli ste da je afera diplome, koja se kod nas vodi kao predmet, prouzrokovala to da su u Njemačkoj diplome naših građana dodatno provjeravane i da će naši građani doći u daleko težu poziciju u odnosu na druge”.

“Zato mislim, kada se rade takve stvari, istraživačko novinarstvo, da treba sarađivati sa Tužilaštvom, sva saznanja dostaviti nama, doći direktno nama, otvoreni smo za saradnju. Ja primam sve od građana, do svih onih koji mi se najave”, izjavila je.

VEZANA VIJEST

Novinari imaju pravo da ne otkrivaju izvor. Kako mislite da prvo dođu u Tužilaštvo, upitala je reporteka N1?

“Mi u ovim predmetima nismo tražili izvor, niti bismo tražili izvor. Poštujemo konvencije, sve novinare, ne bismo ni tražili izvor. Ako imaju određena saznanja, određene činjenice i dokaze, oni se donose u Tužilaštvo ili policijske agencije, a koje bi mogle imati ovakve reperkusije – a ne da se objavljuju u medijima. Tek nakon provjere moglo bi doći do objavljivanja tačnih podataka. Ovo sada je izazvalo određene nejasnoće u zemlji”, ocijenila je Tadić.

Pozdravila je odluku Predsjedništva BiH. Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH zadužili su Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz tu zemlju.

“Smatram to sada ispravnim. To je bio pravi put. Međutim, sva ona saznanja koja su imali – trebali su u to doba biti podnijeta Predsjedništvu, da li starom ili novom sazivu, da li da se ide sa notom – a ne da dolazi do ovih situacija”, kazala je.

“Ja predlažem svim novinarima, i svima nama koji radimo – vidite da je teška situacija, svi treba da doprinosimo da u BiH imamo stabilnost, stabilnost u regiji, morate vjerovati u Tužilaštvo da ćemo postupati ispravno bez obzira ko bio počinilac krivičnog djela”, kazala je Tadić.

Glavna tužiteljica komentarisala je i izručenje dva državljana BiH, borca tzv. Islamske države iz Sirije u BiH, koje bi trebalo uslijediti tokom aprila. 

“To je specifična situacija. Sada se vraćaju borci sa stranih ratišta. Imat ćemo uskoro izručenje dva borca za kojima je raspisana crvena potjernica. Mi smo spremni da završimo posao i on je pri kraju. Mi smo jedina institucija koja može procesuirati ovu vrstu krivičnih djela, i druge vrste. Svi oni koji se oglašavaju da će oni procesuirati i hapsiti, njihova obavještavanja radi ličnih promocija dovedu do loših posljedica”, ocijenila je Tadić.

Novinarima nije bilo jasno na koga je tačno mislila Tadić kada je govorila da niko drugi u BiH ne može hapsiti, te su upitali za dodatno pojašnjenje. 

“Zna se ko radi na tim predmetima. Gonjenje počinilaca krivičnih djela bilo koje vrste je u nadležnosti Tužilaštva BiH. Prema tome, niti bilo koja ministarstva ili bilo ko drugi ne može govoriti da će hapsiti. Uskoro ćete dobiti saopštenje vezano za ove predmete”, odgovorila je glavna tužiteljica.

Pogledajte video. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad