Dragan Mektić reagovao na izjave Gordane Tadić: Bruka i sramota

Vijesti 19. apr 201916:11 > 16:14
N1

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine oštro je reagovao na izjave Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH. On je komentarisao savjete novinarima koje je danas uputila na pres- konferenciji, a dao je i svoj sud na njene izjave o aferi vrbovanja.

Ministar sigurnosti nije birao riječi:

“Glupost koji niko nije izvalio u posljednjih 50 godina. Pa neće novinar koji radi neku istraživačku priču, dođe do informacije, prvo ići u Tužilaštvo pa onda objavljivati tekst. Pa gdje je ona to vidjela. Pa to nije normalno. Morim da prestane sa brukom i sramotom. Ne sramoti samo u Bosni i Hercegovini nego ode sramota izvan Bosne i Hercegovine. Ko obavezuje novinara da prije nego što će objaviti tekst to ispriča Tužilaštvu? Gdje to ima. Zna li ona šta je demokratija, šta su slobodni mediji”, kazao je Mektić u uvodu.

Podsjećamo, Gordana Tadić je kazala danas da novinari trebaju prvo doći u Tužilaštvo ili u neku od policijskih agencija – da se sve informacije provjere. U suprotnom uznemiruju se građani BiH.

“Novinarskim tekstovima se uznemiravaju građani? Pa novinari istražuju i objavljuju istinu. Ona uznemirava time javnost. Ko je uznemiren? Ja eto, ne da tražim, nego molim Tužilaštvo da prestane brukati ovu državu. To je bruka i sramota. Pogotovo što će navodno ići u Sloveniju istraživati nešto i u Hrvatsku. Koja obavještajna služba će im dati podatke? Pa to je međunarodna bruka. Neka se predstanu brukati. Dovoljno se obrukala u ovom slučaju što su se petljali, a nisu trebali. Oni sa ovim slučajem nemaju ništa. Ovo je jedna zakonska aktivnost bila, prije svega Obavještajne agencije. Obavještajna agencija je radila u skaldu sa svim zakonima ove zemlje. To što su se upetljali – to je bio njen lični interes da spašava svoju familiju”, rekao je Mektić reporterki N1, Milici Vučetić.

VEZANE VIJESTI

“Šta će ona u Sloveniji, kome će ona u Sloveniju? Oni su izgubili kompas, oni ne znaju. Ja sam mislio da se bave lopovskim interesima, oni sad i ne znaju. Koja će njima obavještajna služba da da podatke. Nemojte da nas brukaju na međunarodnom planu. Daj da rade ono što im je posao”, izjavio je Mektić.

N1

Gordana Tadić je odgovarajući na pitanja reporterke N1 kazala da afera oko vrbovanja nije smjela doći do Tužilaštva BiH i da nije smjela izaći u javnost. Mektić joj je poručio:

“Šta ona zna. Šta se ona petlja u posao obavještajne organizacije. To nije njen posao. Ona o tome ne zna ništa.”

Pozdravila je također odluku Predsjedništva BiH, čiji su članovi zadužili su Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz tu zemlju.

“Pozdravila odluku Predsjedništva – a ona obustavila istragu. Pa glupira se. Ne može gluplje nego što je izašla sad u javnost. Ovo je dno svakog dna. Ovo je pokazalo svu suštinu gluposti kojima se bavi Tužilaštvo. Ona se bavi samo nekim drugim, ko šta može, ko šta ne može. Ne radi samo svoj posao i ono što je njena obaveza. Od nje se očekuje da procesuira slučajeve organizovanog kriminala i korupcije. To neka radi. Ona se petlja u sve osim u ono što treba da radi”, kazao je Mektić.

“Moj apel Tužilaštvu – da nas više ne sramoti. Upetljali su se u nešto o čemu nemaju blage veze i što nije njihov posao. Ja razumijem da ona ima potrebu da zaštiti svoje bliske rođake i familiju, ali ovo je ozbiljna priča i posao. Predsjedništvo, kao ozbiljna institucija je reagovalo kako je reagovalo. A to što su oni pokušali da posuše taj slučaj i predmet, to je njihova sramota. Neka se ušute, ništa ne govore, neka se odmaknu od ovog slučaja nemaju oni veze s tim”, zaključio je Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Komentar Gordane Tadić o aferi vrbovanja, te savjete novinarima pročitajte u poveznicama. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad