Dodik reagovao na poziv IGK da ga se ukloni sa svih političkih funkcija u BiH

Vijesti 20. apr 201913:10 > 13:13
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da su sve kritike upućene povodom njegovog jučerašnjeg obraćanja na skupu "Budućnost Srbije" u Beogradu minimalne i beznačajne.

Povodom saopštenja Instituta za istraživanje genocida Kanada da je riječ o “antibosanskoj kampanji” i da mu treba zabraniti bilo kakvu političku aktivnost na nivou Bosne i Hercegovine, Dodik je rekao novinarima u Beogradu da on nema nikakve veze sa identitetom bosanski.

“Ja imam srpski nacionalni identitet. Nikad nisam čuo za taj institut, ni ko je, ni šta je. Nevjerovatno je da oni to prate, a vjerovatno je, s obzirom na vokabular, da neko od Bošnjaka – muslimana to govori”, kazao je Dodik.

Institut za istraživanje genocida Kanada u svom saopćenju je naveo da “Dodikov govor u Beogradu i njegovo kontinuirano antibosansko ponašanje unosi sve veći nemir i strah”.

“Dodikove izjave su krajnje skandalozne, fašističke i šovinističke, kojim negira genocid i velića pravosnažno osuđene vođe ratnih zločinaca, prijeti otcjepljenjem entiteta RS, organizuje antidržavne referendume, uskraćuje osnovna ljudska prava i slobode povratnicima u entitet RS, podriva suverenitet i teritorijalni integritet države BiH”, navode iz IGK-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad