Veliki petak u selu Luke na Trebeviću: Doček Vaskrsa u tišini

Vijesti 26. apr. 201916:09 > 17:21
Podijeli:
Izvor: N1

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Veliki Petak, dan Hristovog raspeća. Običaj je da se na današnji dan farbaju jaja. Po predanju, Marija Magdalena caru Tiberiju je odnijela korpu jaja i saopštila da je Isus vaskrsao. Car joj je odgovorio da će u to povjerovati ako jaja, koja je donijela postanu crvena, na očigled svih to se i dogodilo. Bili smo u selu Luke na Trebeviću i zabilježili kako se tamo njeguje običaj star više od 2.000 godina.

Zvona pravoslavnih hramova danas ne zvone, Veliki je petak, za hrišćane najtužniji dan u godini, na današnji dan raspet je Isus Hristos.

Izvor : N1

U tišini Vaskrs dočekuju i Luke, selo na Trebeviću u kome se nalazi jedina crkva brvnara u Dabrobosanskoj eparhiji.

Slobodan Ždralić čuva ključ crkve, vrata otvara, kaže, svima koji u ovom mjesto dođu sa dobrom namjerom.

“Ja sam već u penziji. I ja sam hodao, Doboj, Banjaluka, Krajina, Sarajevo, dole sam prije rata živio. Ali šta ću, ovdje imam imanje, to je posjed moje majke, i jednostavno, tako zaželio sam da se vratim na imanje i da ostatak života proživim ovdje”, kazao je Ždralić.

Iako sačuvane, kuće u selu su skoro puste. Pred jednom od njih vaskršnja jaja šara Draga Pekić.

Izvor : N1

“Obično šaram sa tako cvjetićima, listićima, uglavnom tako. Prije sam mnogo boja koristila, ali sada, u poslednjih nekoliko godina samo koristim lukovinu. To mi je najzdravije, i radi djece, i radi unučadi”, kazala nam je.

Iz sela Luke odselila je kada joj je bilo osam godina. No i danas rado dolazi, i rado se prisjeti vremena kada je šarenih jaja na Lukama bilo mnogo više.

“Mnogo je bilo rodbine i tako bismo se okupljali, pogotovo na Vaskrs”, dodala je Draga.

Liturgiju u ovoj crkvi služe sveštenici sa Pala. Crveno je slovo kažu, tužan dan, dan kada se ne radi ništa osim što se šaraju jaja.

Izvor : N1

“Običaj je nastao na uspomenu jer je Marija Magdalina pozdravila cara Tiberija riječima Hristos Vaskrse i odnijela mu jednu korpu jaja. On nije vjerovao u to i rekao je, ja ću povjerovati da je Hristos vaskrsao, da je čovjek ustao iz mrtvih jedino ako ova jaja postanu crvena. I zaista, na očigled svih i njegov lični dogodilo se čudo, da su ta jaja promijenila boju, i postala crvena”, kazao je Marko Bilinac, sveštenik SPC-a.

Prvo ofarbano jaje ostavlja se do sledećeg Vaskrsa, vjeruje se da je to čuvarkuća. Preostala se na trpezu iznose na dan vaskrsnuća Hristovog, kada se vjernici međusobno tucaju šarenim jajima, i proslavljaju pobjedu života nad smrću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad