Andree Zaimović: Političari zaboravljaju koja im je uloga

Vijesti 31. mar 201508:38 > 08:57
N1

Gošća Novog Dana bila je Vesna Andree Zaimović, urednica portala radiosarajevo.ba koja je komentarisala naslove dnevne štampe sa voditeljicom Almom Dautbegović - Voloder.

Vesna Andree Zaimović je komentarišući politički sistem i vlast u Bosni i Hercegovini istakla da sistemi u džavi ne podržavaju pozitivne ideje. te da političari često zaboravljaju koja je njihova uloga.

Mi jednostavno nemamo sisteme u državi koji će podržati pozitivne ideje. Političari u BiH generalno zaboravljaju da su državni službenici, da rade posao za koji su plaćeni. Oni su u službi naroda i građana i ništa im ne smije biti važnije“, kazala je.

Također, Andree Zaimović je istakla da BiH nije jedina država koja ima komplikovan politički sistem i da nije uvijek onako kako mi mislimo, te da postoje druge države sa jednako komplikovanim političkim sistemom koji funkcioniše bolje nego u BiH.

Prije godinu dana sam učestvovala u fellowship programu, mjesec dana smo učili kako je to biti lider ili državni službenik u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prvo smo naučili da je tamošnji sistem jednako komplikovan kao u BiH“, poručila je gošća.

Kada je riječ o sporazumu o stabilizaciji i ekonomskim reformama koje BiH mora usvojiti na putu ka EU, Andree Zaimović je kazala da će BiH usvajanjem reformi građanima učiniti život lakšim i podnošljivijim.

S obzirom da večeras nogometna reprezentacija BiH igra prijateljsku utakmicu sa Austrijom nakon čega, 12. juna dolazi meč sa Izraelom u okviru nastavka kvalifikacija za Euro 2016, gošća je kazala da podržava “Zmajeve”, ali da osim nogometnih, imamo i “Zmajeve” u drugim sportovima.

Osim nogometnih Zmajeva, imamo i hokejaške Zmajeve i jako sam ponosna iz nekoliko razloga. Prvenstveno jer moja djeca treniraju hokej i jer mi sin igra za reprezentaciju. Cijela država je iza njih, naših Zmajeva, a vrlo malo je ljudi iza ovih marginaliziranih sportova. Tako i taj radiosarajevo s kojim smo krenuli, mi smo uvijek posvećivali pažnju marginaliziranim sportovima“.

O finansijskim uštedama na državnom nivou i novim zaduživanjima, gošća je kazala:

Dok se strukture vlasti ne počnu baviti uštedama u sopstvenim redovima, mislim da je nemoguće pričati o novim zaduživanjima. Ja živim blizu jedne od zgrada institucija i svako jutro gledam higijeničarke kako iznose staklenu i papirnu ambalažu. Zašto se to ne reciklira?“, kazala je Vesna Andree Zaimović.