Levy za N1: Evropa je izdala samu sebe u Sarajevu, imamo veliki dug prema BiH

Vijesti 30. apr 201913:54 > 14:04
N1

Francuski filozof, pisac i novinar Bernard-Henri Levy, jedan od najutjecajnjih i najangažiranijih intelektualaca današnjice, u ekskluzivnom intrevjuu za N1 govori o svom odnosu prema Bosni i Hercegovini i dešavanjima iz '90-tih. Kako je kazao u Pressingu koji ćete moći gledati u srijedu u 20 sati, Evropa je izdala samu sebe u Sarajevu i Evropljani imaju veliki dug prema Bosni i Hercegovini.

Vaša glavna poruka je da Evropa ne smije napustiti Bosnu, da Evropa ima dug prema BiH. Šta to Evropljani duguju Bosancima?

“Duguju Bosni svoj nedostatak hrabrosti, duguju činjenicu da su napustili Bosnu i da su se zbog toga desili napadi, masakri, mada je sve to bilo tako lako zaustaviti na početku. U predstavi je lik Alije Izetbegovića jedan od glavnih likova, postoji i portret njegovog sina, Bakira, koji je bio moj prijatelj, poznavao sam ga u ratu, on je bio neka vrsta šefa kabineta svog oca, sreo sam se s njim puno puta. Za sve nas, za mrtve poput Alije, i žive poput mene, iako nisam Bosanac, postoji ta ideja, da kad vam u tolikoj mjeri fali časti, kad vam nedostaje toliko najelementarnije dužnosti bratstva, onda imate veliki dug, dug prema sebi, dug prema drugom, dug prema svojim principima, i svojim vrijednostima. Vrijednostima koje su vas izgradile”, kazao je Levy u Pressingu na N1.

Francuski filozof, pisac i novinar Bernard-Henri Lévy jedan je od najutjecajnjih i najangažiranijih intelektualaca današnjice. Njegovi žestoki stavovi o političarima i društvenim zbivanjima, kritike nacionalizma i populizma, izazivaju reakcije, a često i kontroverze, širom svijeta. U svojoj bogatoj karijeri bio je ratni reporter, ostvario je aktivistički angažman na nizu svjetskih žarišta, osnivač je Škole novih filozofa, autor je niza filozofskih knjiga, romana i članaka u najpopularnijim svjetskim časopisima. Bernard Henri Levy posebno se angažirao na zaustavljanju krvoprolića na Balkanu, a bio je jedan od prvih svjetskih intelektualaca koji je 1992. došao u Sarajevo, grad koji je srpska vojska držala pod opsadom.

Evropa je umrla u Sarajevu jer je izdala kospomolitski grad koji je Evropa u malom, poručivao je Levy. Među prvima je pozivao na vojnu intervenciju Zapada kako bi se zaustavilo uništavanje Bosne i Hercegovine i njenih ljudi.

Autor je dokumentarnog filma “Bosna” u kojem je Armiju Republike BiH portretirao kao vojsku koja brani čast Evrope, a Aliju Izetbegovića kao borca za slobodu i kozmopolitizam. Slobodan Milošević je za Levya bio glavni krivac za ratove, a Franju Tuđmana je prozivao da je od partizana i antifašiste postao nacionalsocijalista.

Objavio je i dnevnik koji je vodio tokom rata u BiH i nazvao ga “Ljiljan i pepeo”. Sarajevo je Levya nakon rata proglasilo počasnim građaninom glavnom grada Bosne i Hercegovine. U Srbiji je sve vrijeme imao brojne kritičare koji su ga optuživali da je zagovarao vojnu intervenciju NATO-a, a prije dvije godine Levy je u Beogradu napadnut tokom promocije dokumentarnog filma “Pašmerga”. 

Zajedno sa 30 evropskih intelektualaca, Levy je početkom ove godine napisao manifest o opasnostima nacionalizma i populizma za cijelu Evropu. Uoči izbora za evropski parlament, pažnju evropske javnosti na Sarajevo i BiH Bernard Henri Levy ponovo skreće danas i to predstavom “Looking for Europe”, monologom o sudbini Evrope koju francuski intelektualac pokušava napisati u Sarajevu, mjestu koje je Evropa izdala i koje je zbog toga postalo suštinski izvor krize s kojom se sama Evropska unija suočava. Levyeva turneja obuhvata 22 metropole evropskog duha, a među njima je posebno mjesto dodijelio Sarajevu.

Usred političke bitke nacionalista i demokrata za Evropu, Bernard Henry Levy ekskluzivni je gost Pressinga koji možete gledati u srijedu u 20 sati na N1 televiziji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad