Ombudsmeni čestitaju 3. maj, Međunarodni dan slobode medija

Vijesti 03. maj 201910:24 > 10:28
N1

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur čestitaju 3. maj, Međunarodni dan slobode medija, novinarima, udruženjima novinara i zaposlenim u sredstvima javnog informiranja u Bosni i Hercegovini.

Ombudsmeni ističu da je Međunarodni dan slobode medija prilika kada svi treba da se podsjete na važnost slobode izražavanja i značajne uloge koju mediji imaju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.

“Podsjećamo da su vlasti svih nivoa dužne preduzeti sve mjere kojima se garantiraju medijske slobode, ali i sigurnost novinara, te istovremeno izražavamo zabrinutost i osuđujemo svaki incident koji ugrožava sigurnost i dignitet novinara i slobodu medija u BiH”, navodi se u saopćenju.

S tim u vezi, ombudsmeni smatraju da postoji potreba za uspostavljanje efikasnijih mjera za sprečavanje ovakvih neželjenih pojava, koje su u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom i međunarodnim standardima kojima se garantiraju sigurnost novinara i medijske slobode.

Podsjećaju i na važnost odgovornosti novinara prema građanima i poštivanja novinarske etike koja nalaže da se uvažavaju prava onih o kojima se izvještava, naročito kada su u pitanju ranjive kategorije stanovništva.

“U svom dosadašnjem radu uočili smo da se u ostvarivanju prava iz Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH novinari i mediji suočavaju s mnogim problemima”, saopćeno je.

Smatraju da je potrebno cijeniti dostignuti nivo nezavisnosti medija, kao i intenzitet kršenja prava i medijskih sloboda, a u tome i odgovornost za svaki konkretan slučaj, te u skladu sa svojim mandatom, i ovom prilikom, potvrđuju spremnost i obavezu da novinarima pomognu u ostvarivanju njihovih osnovnih prava i važne društvene funkcije, saopćeno je iz Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad