Čubrilović: Neprihvatljivo ugrožavanje slobode medija, ali i manipulisanje

Vijesti 03. maj 201910:30 > 10:33
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio da su objektivni, nezavisni i profesionlani mediji nezaobilazan korektiv društva.

Izrazio je nadu da će mediji, uprkos brojnim problemima sa kojima se susreću u radu, biti dosljedni u primjeni najviših novinarskih i etičkih kodeksa u izvještavanju o svim važnim političkim, ekonomskim i životnim temama.

“Neprihvatljiv je bilo koji vid ugrožavanja slobode medija, kao i što je neprihvatljivo manipulisanje i zavaravanje javnosti i zloupotreba medijskih sloboda. Novinar uvijek treba da teži istinitom i objektivnom izvještavanju, jer se tako na najbolji način šiti ugled i dostojanstvo profesije čiji najsvetiji cilj je izvještavanje javnosti na objektivan, pošten i istinit način”, naveo je Čubrilović u povodu 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.

Ističući da je sloboda medija zagarantovana zakonom i Ustavom RS, dodao je da je entitetski parlament uvijek otvoren za saradnju s medijima koji su važan stub demokratskog društva.

“Narodna skupština i dalje će biti partner svim medijima u interesu javnosti i građana. Cilj je da svi zajedno stvorimo što bolje uslove za rad novinara i poboljšanje njihovog položaja u društvu”, naveo je Čubrilović, saopćeno je iz entitetskog parlamenta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad