Faruk Hadžić za N1: Nakon gasa – mislim da će doći do novih poskupljenja

Vijesti 03. maj 201910:53 > 10:56
N1

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, za N1 je komentarisao novo poskupljenje plina, koje je zvanično stupilo na snagu - kazavši da struku odavno više niko ništa ne pita, nego se sve radi isključivo onako kako je prvobitno zamišljeno. Također, najavio je nova - lančana poskupljenja.

“Što se tiče povećanja cijene plina – ono je zvanično stupilo na snagu. Puno toga je izneseno u javnost, i od struke i od aktera, ali da vam iskreno kažem – ne vidim svrhu da se polemiše oko te teme. Ne samo oko poskupljenja plina, jer šta znači ako struka kaže svoje mišljenje ili upozorava, ako od toga nema ništa. Mi možemo iznositi argumente, ali uradit će se ono što je zamišljeno”, poručio je.

Napominje da se isto se desilo i sa gorivom, akcizama.

“Koliko su samo stručnjaci upozoravali da neće doći do pozitivnih efekata, i ja sam to govorio – evo šta danas imamo, druga građevinska sezona krenula, ima jedno gradilište kod Počitelja. Ono ide iz nigdje za nigdje, danas kada bi se završilo – nema funkciju”, dodao je Hadžić.

Hadžić je rekao da je 300 miliona KM dodatnih prikupljeno po tom osnovu, a efekti su kao da je PDV povećan za 1 posto.

“Nastavilo se po starom, taj novac ne znamo gdje je, zadužujemo se ponovo za kredite, naš novac je izvučen i to pokazuje kako ne vodimo ekonomsku politiku u zemlji. Sve ide preko leđa građana. Vode računa o strateškim interesima firmi i vlasti, a niko o interesima građana. To su stvari koje se malo govore u medijima. Ako se trebala povećati cijena plina – zašto nije išao paralelni prijedlog – hajde da ukinemo PDV na gas, možda bi bio populistički potez, ali nije došao. Bitno je samo povećati cijenu”, poručio je analitičar.

Kazao je da je od oktobra do početka januara barel nafte je pao sa 86 dolara na 50 dolara.

“Kod nas cijena je snižena možda pet feninga. Kada se trebala povećati cijena – u roku od dva dana se povećala. Sada kada je padala, kažu da imaju druge razloge, rafinerijske. Uvijek se nađe razlog kada treba sniziti cijenu. Imamo situaciju da se analitičari optužuju za uznemiravanje javnost, što je apsurd”, naveo je Hadžić za N1.

Kako građani trebaju reagovati?

“Građani su imali svoju priliku na izborima, međutim, građani mogu da putem sadašnjih izabranih zastupnika vrše pritisak i da vide šta se dešava, a ne da se sva poskupljenja prihvataju zdravo za gotovo. U FBiH imate 118.000 radnika koji su prijavljeni na 450 KM i manje, da li dobiju nešto na ruke – to je domen sive ekonomije. ali govorimo o plati, kako će izdvojiti 5, 35 dodatnih KM, a ne može ni troškove života da pokrije?”, pitao je Hadžić.

Da li je moguće kontrolisati povećanje cijena?

“To je pitanje ekonomskog sistema. Prihvatili smo tržišnu utakmicu gdje svako može da radi šta hoće. Imamo određene sektore, nafta recimo, tu se može utjecati. Država uzima 71 fening plus PDV za litar goriva. To je blizu 1 KM. država ima mehanizme da smanji cijenu i utiče na njih. Mi sada imamo fiksnu akcizu za gorivo, zašto ne uvede varijabilna akciza koja bi išla od 0 do 30 u zavisnosti od rasta cijene. Struka može davati prijedloge, neki su jednostavni za uraditi”, kazao je.

“Evo prijedlog, neka Parlament radi po prosječnoj plati, neka ona bude fiksna, a varijabilna po učinku. Kao što radnici u realnom sektoru rade po učinku. Vidjet ćete onda koliko će zasijedati. Parlamentarac za mjesec zaradi koliko 118.000 radnika za godinu. Parlament bih mogao je danas da zasijeda i smanji akcizu. Godinu dana je to u proceduri. Sada će postavljanje novih ministara, bit će stručnjaka, ali i stranačkih osoba koje ne mogu odgovoriti poziciju. Kada se bi slale pozitivne poruke, stvorio bi se drugačiji ambijent, možda bi se mladi krenuli vraćati. Sve se u paketu može uraditi”, pojasnio je makroekonomski analitičar.

Za kraj, komentarisao je da li će doći do novih – lančanih poskupljenja.

“Mislim da hoće. Imao sam sastanak sa direktorom jedne firme, on kaže da će biti prinuđeni da povećaju cijenu svojih prozivoda, ako ne mogu amortizovati to kroz troškove. To će opet platiti građani. Nije to sada samo više grijanje, nego svih ostalih proizvoda gdje taj energent ulazi u upotrebu”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad