Jovan Divjak za N1: Zamjerke bošnjačkim političarima

Vijesti 03. maj 201917:38 > 18:23
N1 BiH

Jovan Divjak, penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine i izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH, kazao je danas za N1 da bošnjačkim liderima zamjera što ne vode dovoljno računa u borcima. On je govorio i o događajima s početka maja 1992. godine u Sarajevu.

Kako je kazao na početku razgovoru, on poštuje sve žrtve i svjedoči o onome što se dešavalo devedesetih godina prošlog stoljeća.

‘Bio sam prošle nedjelje u Italiji. Za njih sam nešto što ovde uvijek nisam – pacifista, humanista, a pomalo i heroj. Poštujem sve žrtve, žrtva je žrtva, ali ponosan sam što sam bio svedok ili učesnik i svedočim o onome što se dešavalo. Ta kolona Jugoslovenske vojske… Bila je jedna usijana atmosfera. Bila je namera da se izvrši napad i tu sam već intervenisao, ali te su reči snimljene tek u Dobrovoljačkoj. Ista je ta situacija bila u komandi druge vojne oblasti. Učinjen je odlučujući otpor drugog maja, poslije toga nikad više nisu bili u centru grada”, ispričao je on.

Prema mišljenju gosta N1, tužilaštva su morala napraviti razliku između dva datuma i dva događaja – drugog i trećeg maja 1992. godine.

‘Drugog maja su izgubili na bojnom polju. Tog dana i to je uspeh, to je pobeda naša u odbrani Sarajeva. Treći je stvar koje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine moralo davno da raščisti. Kad je 2012. skinuta s nas optužnica, rekli su da će se istraga nastaviti ko je to učinio. Ako je Haag rekao da je to vojni cilj, to ne znači da se traži razlog da se ubilo pet, šest ili sedam ljudi”, rekao je Divjak.

”Jučer sam rekao, država ne brani borce i branioce. Funkcionišu male nacionalne grupice i one ne vode račune o svom narodu. Bošnjaci koji kažu da su oni zahvaljujući njima krenuli u odbranu, oni ne vode dovoljno brige o ljudima da se zaštite. To je osnovni problem koji doživljavam 27 godina, odgovorni koji vode taj deo naroda, dakle bošnjačkog, nije dovoljno angažovan i uključen da se ti ljudi zaštite”, poručio je on.

Uskoro kompletan razgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad