Građani više vjeruju vjerskim institucijama nego medijima

Vijesti 03. maj 201918:14 > 20:00
N1

Svjetski je dan slobode medija. Objavljeni su poražavajući podacima prema kojima građani ne vjeruju medijima, a istovremeno opravdavaju napade na novinare. Iako je ovo prilika da se promoviše slobodno i sigurno novinarstvo, mediji u Bosni i Hercegovini su, čini se, prepušteni sami sebi. Nedostaje podrška sa svih strana.

Svjetski dan slobode medija, novinari u našoj zemlji dočekuju uz alarmantne podatke. Naime, svaki peti građanin Bosne i Hercegovine opravdava nasilje nad novinarima, pokazalo je istraživanje Kluba novinara Banjaluka.

“Ove godine imamo 27 posto onih u Republici Srpskoj koji smatraju da je opravdano napasti novinara u onim situacijama, ako zasluži, u određenim uslovima”, ističe Milkica Milojević.

Verbalni i fizički napadi, zabrane snimanja i prikupljanja materijala samo su dio bh. medijske svakodnevnice. Novinari smatraju da su prepušteni sami sebi i da neće dobiti podršku ni od građana, ni od vlasti.

“Kod nas ovakva situacija kakva jeste, bojim se da nećemo baš što se države tiče dobiti neku podršku, neki zakonski okvir, koji bi to uredio. Postoji još jedino na osnovu neke samoregulacije ljudima ukazivati ko su pravi mediji, ko nisu, jer ja vidim preko Facebooka, Twittera, da se ko požar šire te lažne vijesti”, navodi Fedžad Forto.

Povjerenje građana prema političarima raste, a smanjuje se povjerenje prema medijima, pokazuju istraživanja.

Pitali smo građane Sarajeva, koliko vjeruju izvještajima bosanskohercegovačkih medija.

ANKETA:

– U principu ne.
– Zavisi kojima, ali većinom ne.
– Kako kojim.
– Što ne bih vjerovala?
– Ne.
– Vrlo malo? (Opravdavate li nasilje?) Zavisi prema kome. Ako nasiljem odgovarate na nasilje, ja ga pravdam.

Samo prošle godine u svijetu je ubijeno najmanje 80 novinara, a najviše u Afganistanu, Siriji i Meksiku. U proteklih 10 godina ubijeno je preko 700 novinara. Prema izvještaju Reportera bez granica najvećem riziku su izloženi novinari koji prate oružane sukobe u svijetu. Prema podacima Društva novinara, bh. novinari su izloženi pritiscima, cenzuri, a nerijetko i napadima.

“Umjesto da smo krenuli naprijed, da je BiH, koja je među prvima u regionu napravila ogroman iskorak kada je donijela zakon o slobodnom pristupu informacijama i kada je dekriminilizovala klevetu, mi smo poslije 15 godina otišli unazad”, zaključuje Siniša Vukelić.

Otišli smo do 63. mjesta od ukupno 180 država kada je riječ o slobodi medija. Građani danas izvore objektivnog informisanja ne traže u medijima.

“Vjerskim institucijama se vjeruje po prvi put otkad radimo istraživanje, više nego novinarima i medijima. Nemam ništa protiv vjerskih institucija, ali ovo je nešto nad čim se trebamo zapitati zašto i kako, zbog čega”, kaže Milkica.

Svjetski dan slobode medija i ove godine ispraćen je poražavajućim podacima. Građani sve više vjeruju političarima i religijskim predstavnicima, i opravdavaju nasilje nad novinarima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad