Kolona najstarijih automobila oduševila Mostarce

N1

Sedamnaesti Međunarodni oldtimer susreti okupili su nekoliko desetina vozila koja su obilježila prošlo stoljeće. Kolona najstarijih i najinteresantnijih automobila u jutarnjim satima je krenula iz Sarajevo prema Titovom bunkeru u Konjicu. Vlasnici oldtimera, pored Konjica, imali su priliku obići Mostar, te pokazati bogatu historiju automobilske industrije iz prošlog stoljeća.

Nenad Jovanović u Mostar je iz Slovenije doputovao sa svojim Fiatom X1/9 iz 1972. godine. Vlasnik je ovog automobila skoro 15 godina. Ljubav je to bez premca, tvrdi. No osim ljubavi prema starim automobilima, potrebno je kaže i dosta ulaganja, vremena i novca.

“Automobil sam kupio u Mađarskoj i dobrih pet godina je trajala opravka. Mnogo je tražio vremena za opravku. Dijelove je teže pronaći, sitnice se pronađu po Italiji, jer tamo postoje radionice koje proizvode neke dijelove”, priča Jovanović.

Međutim ljubav je ono što motiviše vlasnike ovih automobilima da svoje ljubimce održavaju u top formi. Najstariji automobil je Ford iz 1917. godine, a svoje oldtimere iz ‘60-ih, ‘70-ih i ‘80-ih godina u Bosni i Hercegovini došli su predstaviti brojni gosti, uglavnom iz Mađarske, Slovenije i Srbije.

“Moj je Ford iz 1950. godine. Ja sam drugi vlasnik, i oko 15 godina je već kod mene, lijepo služi, kako treba. U Njemačkoj smo ga kupili u lošem stanju, popravili smo ga i držimo ga da bude u najboljem stanju”, otkriva Robert Mesaroš, Mađarska.

Janos Mott iz Mađarske pokazuje nam svog limenog ljubimca i objašnjava:

“Ovo je muzejski primjerak, ima klasifikaciju muzejskog vozila. Ako pogledate na tablicama vidite da piše OT, oldtimer, tehnički pregled ima svakih pet godina, tako da mu osim benzina i ulja ne treba ništa drugo”.

Vlasnici oldtimera imali su priliku provozati se gradom i pokazati svoje automobile, a znatiželjni građani uživali su u nevjerovatnim primjercima automobilske industrije. Neke od ovih automobila vozio je austro-ugarski prijestolonasljednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sophie, tu je i Mercedes iz 1960. kojeg je svojevremeno vozio Džemal Bijedić, ali i Mercedes iz serije Otpisani, kao i niz drugih najstarijih i najinteresantnijih četverotočkaša.

“Par automobila koji ne mogu da se voze po našim cestama je ostalo u Sarajevu. To je Ford iz 1917., jedan Buick iz 1923., Ford iz 1932, tako da ti automobili sa drvenim felgama i punim gumama ne mogu baš na naše ceste”, pojašnjava Nedim Husić, predsjednik Old Timer kluba Sarajevo.

Manifestacija se nastavlja i u dane vikenda, a završetak je planiran u nedjelju kada će se u Sarajevu birati najljepši automobil.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad