Meteorolog Bakir Krajinović: Kada nastupa prestanak padavina i razvedravanje

Vijesti 07. maj 201916:51 > 16:56
N1

Meteorolog Bakir Krajinović za N1 je kazao da izmjene sva četiri godišnja doba, čak i u jednom danu, nisu ništa novo za maj mjesec - te je najavio kada se u BiH može očekivati stabilizacija vremenskih prilika.

“Maj je mjesec proljeća, prelazno godišnje doba, kada u jednom danu možemo imati sva četiri godišnja doba. Snijeg nije neuobičajen, ništa što nismo zabilježili u 130 godina postojanja Hidrometeorološke službe. Ipak, to nije svakidašnja pojava, pa uvijek izazove ovakvu reakciju javnosti”, kazao je Krajinović u Danu uživo na N1.

On je kazao da su maksimalne visine snijega zabilježene u BiH u maju od pet do 10 centimetara. U gradovima je najviši izmjeren u Bihaću, 12, devet u Sarajevu.

“I minimalne temperature su bile niske. Ali nisu rekordne. Rekordne su od -3 do jedan na cijelom prostoru, tako da je ranije bilo nižih temperatura”, kazao je za N1.

Prethodnih dana najhladnije je bilo u sjeveroističnim i centralnim područjima Bosne i Hercegovine, a temperature su išle do 0 stepeni.

“Uzrok ovakvog vremena na ovom prostoru je prodor hladnog zraka sa sjevera. Te vremenske prilike nastavit će se i u narednom periodu. Danas i sutra će biti nešto više sunca, do kraja sedmice očekujemo promjenjive prilike uz mogućnost padavina, lokalnih pljuskova. Veće količine padavina će biti naredne sedmice”, poručio je.

Dugoročna vremenska prognoza izmjerena je do 22. maja – a manja količina padavina očekuje se od 17. u mjesecu.

Što se poplava tiče – Krajinović je kazao da je za sada sve pod kontrolom, te da će FHMZ pravovremeno upozoriti ako bude potrebe za akcijama.

“Ono što treba naglasiti – dugoročne prognoze ukazale su na veću količinu padavina. Za sada očekujemo kišu, ali uvijek postoji mogućnost snijega na planinama”, izjavio je Krajinović.

Od sutra, 8. maja, se u BiH očekuju niže temperature – a od 11. će biti u porastu. Od 17. do 22 maja očekuje se da maksimalne dnevne temperature iznose do 25 stepeni, u Hercegovini do 30.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad