Građani samo govore o korupciji, a malo je ko prijavljuje

Vijesti 31. mar 201518:35 > 19:26
N1

Zavod zdravstvenog osiguranja HNK prije tri mjeseca uveo je etičku liniju, elektronski način prijavljivanja korupcije i nepravilnosti u radu i dosad zaprimio pet prijava.

Rade Bošnjak, direktor ove institucije, problem vidi u tome što se rijetko ko usudi javno o tome govoriti, a konkretni pozitini primjeri potaknuli bi i druge ljude da učine isto.

“Šira naša javnost ne zna mnogo o tome. Mislim da to moramo razumijeti naše okruženje i vladanje vezano za povjerenje prema javnoj upravi”, smatra Bošnjak.

O korupciji se u BiH često govori.

Zakoni nisu problemi. Onaj o zaštiti osoba, koje prijavljuju korupciju na državnom nivou, smo donijeli među prvima u Evropi. Statistike govore da su uzbunjivači vodeći izvor otkrivanja korupcije u svijetu. Oni otkrivaju čak 46 posto slučajeva korupcija, a policija 3 posto.

“Svaka prijava mora biti detaljna, obrazac se mora popuniti i tačno navesti datum kada se desila nepravilnost, navesti tačno jednu osobu koja je bila uključena u nepravilnost. Dešava se da čak i visoko obrazovani ljudi pogrešno ispune prijavu i onda ima problema sa postupanjem”, ističe Bojan Bajić.

Ministarstvo odbrane je  u protekloj godini zaprimilo čak 257 prijava korupcije i ostalih nepravilnosti.

Više u prilogu Nafise Latić.