Usorac: Barem polovina proizvoda iz EU se prodaje na crno

Vijesti 01. apr 201509:23 > 09:32
N1

Gost Novog Dana bio je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih prozivođača RS.

Nakon što je EU ukinula kvote za uvoz mlijeka, reakcija poljoprivrednih proizvođača je bila očekivana.

Naši problemi su počeli trgovinskim ratom Rusije i EU, kada su zemlje bile preplavljenje tim mlijekom pa smo mi izašli na terminale i tražii svoja prava. To mlijeko će dolaziti iz EU sa izuzetno visokim subvencijama. Ne očekujemo ništa pozitivno, očekujemo od Vijeća ministara i Parlamenta da poduzme mjere“, kazao je Usorac.

O carinskim terminalima i graničnim prelazima preko kojih vrši uvoz, Usorac je kazao da uslovi nisu zadovoljavajući i da je sve u rukama tajkuna i uvoznih lobija.

Sedamdeset posto robe ne ide na carinske terminale, granične prijelaze imamo otvorene za prijevoz animalnog porijekla. Bolji su uslovi na granici Pakistana i Afganistana. Ostaje nam da posegnemo za onim što imamo. Ako neka država daje visoke subvencije, onda mi imamo pravo da uvedemo prelevmane. Gospodin Šarović može da predloži zatvaranje graničnih prijelaza, radi tajkuna i uvoznih lobija. Ako BiH to ne uradi, to je znak da je BiH u rukama tajkuna“, istakao je on.

Kazao je još da se barem polovina proizvoda iz EU ovdje prodaje na crno.

Barem polovina proizvoda iz Evropske Unije se ovdje prodaje na crno. Ako uzmemo sve šta nam šalju i šta sve trošimo, nemojte se čuditi što imamo sve više bolesti. Ljudi su prisiljeni da kupuju robu sumnjivog kvaliteta, jer moramo shvatiti ljude koji kupuju jeftinije“.

Usorac je kazao da ako se ovakva politika prema poljoprivrednicima nastavi, BiH ide u provaliju.

Mi gubimo poreze, finansiranje BiH, zadužujemo se i ovu zemlju vodimo u provaliju. Da ne bi otišla u provaliju, od nove vlasti očekujemo puno. Ako se ništa ne desi, mi ćemo 17. aprila održati sastanke, a u maju ćemo organizovati konferenciju na kojoj ćemo pričati o tome da li nama poljoprivreda treba ili ne treba“.